Meta ukida vesti na svojim platformama u Kanadi

0
77
meta-ukida-vesti-na-svojim-platformama-u-kanadi

Ovaj potez kompanije dolazi kao odgovor na usvajanje zakona o online vestima.

PCPress.rs Image

Google bi takođe mogao da bude pogođen primenom ovog zakona

Početkom meseca, Meta je putem bloga objavila svoju nameru da će ukloniti dostupnost svih vesti sa Facebook-a i Instagram-a u Kanadi, ukoliko vlada usvoji predloženi zakon o online vestima. Parlament u Kanadi je upravo to i uradio. Meta je sada potvrdila da će ispuniti svoju pretnju.

„Potvrđujemo da će dostupnost vesti na Facebook-u i Instagram-u biti ugašena za sve korisnike u Kanadi. To će se dogoditi pre stupanja na snagu zakona o online vestima (Zakon C-18)“, objavila je kompanija. „U više navrata smo govorili da u cilju usaglašavanja sa predlogom zakona C-18, koji je sada usvojen u parlamentu, sadržaj novinskih kuća, uključujući izdavače vesti i emitere, više neće biti dostupan ljudima koji pristupaju našim platformama u Kanadi.

Zakon o online vestima je osmišljen da se pozabavi naglim padom prihoda od reklama koje su kanadske novinske organizacije doživele u poslednje dve decenije. Zakon je konstruisan tako da zahteva od velikih tehnoloških kompanija kao što su Google i Meta da pregovaraju o planovima naknade sa tim organizacijama zbog prikazivanja tih vesti na njihovim platformama.

U junu, Meta je objavila da radi na razvoju softverskog rešenja zbog problema sa zakonom C-18. Ti napori su i dalje u toku „i trenutno utiču na mali procenat korisnika u Kanadi“. Osim gubitka funkcionalnosti vesti, Meta uverava svoje korisnike da neće biti uticaja ni na jedan drugi aspekt u korišćenju Facebook-a.

“Vlada odlučuje ko sklapa ugovore o sadržaju vesti”

Ovo nije prvi put da je Meta ukinula neke oglase i usluge na svojim platformama kao odgovor na pokušaj vladinog nadzora. Kompanija je 2021. godine uklonila svoje vesti sa australijskog tržišta. Meta je to uradila nakon što je ta zemlja usvojila sličan zakon o nadoknadi. Takođe, kompanija je sprečavala izdavače da povezuju svoje objave na platformi društvenih medija. Taj potez je negativno uticao na stranice više australijskih vladinih agencija, kao i brojnih neprofitnih organizacija iz regiona pre nego što je poništen.

„Ovaj zakon postavlja presedan u kojem vlada odlučuje ko sklapa ugovore o sadržaju vesti. Na kraju, vlada odlučuje koliko će biti plaćena strana koja već dobija vrednost od besplatne usluge“, napisao je William Easton-a, generalni direktor Facebook-a za Australiju i Novi Zeland. „Sada ćemo dati prioritet investicijama u drugim zemljama. Naši planovi su da investiramo u nove informativne programe i nova iskustva.“

Google bi takođe mogao da bude pogođen primenom ovog zakona. Kompanija još nije najavila nikakve planove da će zvanično prekinuti uslugu u Kanadi. Google je počeo sa testiranjem alata za blokiranje pristupa vestima u Kanadi u februaru.

Jenn Crider iz Google-a je navela:

„Činimo sve što možemo da izbegnemo ishod koji niko ne želi. Na svakom koraku predlagali smo promišljena i pragmatična rešenja koja bi unapredila predlog zakona i otvorila put za povećanje naših ionako značajnih investicija u kanadskom ekosistemu vesti. Do sada, nijedna od naših zabrinutosti nije rešena. Predlog zakona C-18 uskoro će postati zakon. Međutim, u isto vreme ne može funkcionisati na pravi način. Nastavljamo da radimo zajedno sa vladom kako bi pronašli zajednički put napred.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.