Meta se suočava sa kaznom od 100.000 dolara dnevno u Norveškoj

0
56
meta-se-suocava-sa-kaznom-od-100.000-dolara-dnevno-u-norveskoj

„Toliko je jasno da je to nezakonito da moramo intervenisati odmah.“

PCPress.rs Image

Kompaniji je zabranjeno da prikuplja korisničke podatke

Metina praksa praćenja korisnika Instagram-a i Facebook-a krši privatnost, rekao je norveški regulator za zaštitu podataka. Ako kompanija ne preduzme određene mere, biće kažnjena sa milion kruna (100.000 dolara) dnevno od 4. avgusta pa sve do 3. novembra. „Toliko je jasno da je ovo nezakonito da moramo da intervenišemo odmah“, rekao je Tobias Judin, šef norveške komisije za privatnost.

Ovaj potez usledio je nakon presude Evropskog suda kojom se zabranjuje kompaniji da prikuplja korisničke podatke kao što su lokacija i druge informacije i da ih koristi u svrhu oglašavanja. Vladina agencija Datatilsynet je svoje procedure poslala Evropskom odboru za zaštitu podataka. Evropski odbor bi zatim mogao da proširi kaznu širom Evrope. Cilj je da se izvrši “dodatni pritisak” na Metu, rekao je Judin.

Meta je navela da razmatra odluku Datatilsynet-a. Za sada, ta odluka neće odmah uticati na usluge kompanije. „Nastavljamo da konstruktivno sarađujemo sa irskim DPC, našim vodećim regulatorom u EU, u vezi sa poštovanjem njegove odluke“, rekao je portparol. „Debata oko pravnih osnova traje već neko vreme. Kompanije se i dalje suočavaju sa nedostatkom regulatorne sigurnosti u ovoj oblasti.“

Meta se suočava sa pritiskom širom Evrope zbog svojih akcija oko zaštite privatnosti. Ranije ovog meseca, irski regulator podataka (DPC) naveo je da Meta ne može da prikuplja korisničke podatke za analiziranje a ga ih zatim koristi za oglašavanje. Još u maju, kompanija je dobila rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura. Kompanija je dobila kaznu zbog prenosa podataka korisnika iz EU na servere u SAD.

Pored toga, nova apikacija kompanije Threads, još uvek nije dostupna u EU zbog zabrinutosti za privatnost. Kada se Threads pojavio, Meta je navela da „aplikacija još nije pripremljena za lansiranje u Evropi“. Takođe, Meta blokira pristup korisnicima iz EU koji pokušavaju da se prijave na aplikaciju korišćenjem VPN-a.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.