Meta AI: Paradigm Shift in Artificial Intelligence

0
103
meta-ai:-paradigm-shift-in-artificial-intelligence

Sa nepojmljivim napredovanjem veštačke inteligencije, sve češće postavljamo pitanje: Šta je stvarno? Nedavno je ovo pitanje postalo još komplikovanije kada je Meta (nekadašnji Facebook) objavio Meta AI, koji je nazvan „novi asistent sa kojim možete da komunicirate kao sa osobom“ – dostupan na WhatsApp-u, Messenger-u, Instagram-u i uskoro na Ray-Ban Meta pametnim naočarima i Quest 3.

Šta je drugačije kod ovog AI-a, za razliku od nečega poput ChatGPT-a, je to što AI ima „fizički izgled“. Meta AI nije samo chatbot, već „novi ansambl likova“, ukupno 28, svaki sa posebnim Facebook i Instagram nalozima i verodostojnim AI-generisanim slikama i video snimcima, kao da su likovi „stvarne“ osobe. Korisnik može pratiti, svideti se, komentarisati i čak direktno slati poruke AI liku kao da je to „pravi prijatelj“. Meta objašnjava da su interakcije između korisnika i AI-a namenjene da „deluju“ kao „razgovor sa poznatim osobama… (svakom) sa posebnim pozadinama“. Da bi se dodatno stvorio dojam stvarne osobe, Meta je „partnerovao“ – moderna eufemistička fraza za „platio puno novca“ – slavnim ličnostima, uključujući Toma Brejdija, Kendal Džener, Dvejna Vejda, Čarli D’Amelio i Mr. Beast-a, između ostalih, da koriste njihovo ime i sliku kao „lice“ svakog pojedinačnog chatbota. Na primer čatbot sa AI-om zvan Billie, opisan kao „starija sestra na život ili smrt“, izgleda kao Kendal Džener dok komunicira sa korisnicima preko četa i Instagram-a.

Drugim rečima, ako poželite da četujete sa Kendal Džener, ili barem nečim što joj izgleda identično, možete posetiti Billie-ov nalog, koji već ima više od 246.000 pratilaca, i direktno slati poruke AI-ju. Ali, naravno, nijedna od narednih interakcija nije stvarna – iako će vam botovi reći drugačije.

Meta koristi suptilnu upotrebu sličnosti i slike poznatih ličnosti koristeći ono što psiholozi nazivaju parasocijalni odnosi: jednostranu „vezi“ između osobe i nekog poznatog. Međutim, u slučaju Meta AI-ja, „poznata“ osoba nije stvarna, ali pruža lažan osećaj uzajamnosti od te „poznate“ osobe koji prelazi granice jednostranog parasocijalnog odnosa. Parasocijalni odnosi su se nekada formirali gledanjem nedeljnih ili dnevnih televizijskih emisija, ali je uvek bila jednostrana veza. Niko nikada nije dobijao trenutne i dnevne lične poruke sa savetima i ohrabrenjem od, recimo, Boba Barkera. Prednosti parasocijalnih odnosa, ako ih ima, dolaze kroz jednostrane interakcije sa gledaoca/korisnika. Međutim, Meta AI koraka daleko izvan parasocijalnih interakcija, ulazeći u sferu lične komunikacije, sa porukama koje su namenjene da izgledaju kao stvarna komunikacija sa ljudima na društvenim mrežama.

Cilj je da se razvije „međusobni“ odnos, sve bez koristi (i rizika) stvarne osobe na drugom kraju. Korisnik je namenjen da interaguje sa ovim računarima kao da su na neki način duboko povezani sa našim svakodnevnim životima. Ali, naravno, to nije stvarno. Sve što radi je dalje nas udaljava od stvarnosti, sve kako biste vi i ja provodili više sati na društvenim mrežama i tako omogućavali Meta-i da ostvaruje profit.

Česta pitanja (FAQ)

P: Da li su AI chatbotovi u Meta AI stvarne osobe?

O: Ne, AI chatbotovi u Meta AI nisu stvarne osobe, već simuliraju ulogu stvarnih osoba. Oni su računarski programi koji koriste tehnologiju veštačke inteligencije kako bi imitirali interakciju sa korisnicima.

P: Da li mogu direktno komunicirati sa AI chatbotovima u Meta AI?

O: Da, korisnici mogu direktno komunicirati sa AI chatbotovima u Meta AI preko četa ili Instagrama. Međutim, važno je zapamtiti da ove interakcije nisu sa stvarnim osobama, već sa AI programima koji simuliraju ličnost.

P: Kako Meta koristi sličnost i sliku poznatih ličnosti u Meta AI?

O: Meta je sklopila partnerstvo sa poznatim ličnostima, uključujući Toma Brejdija i Kendal Džener, kako bi koristila njihovu sliku i ličnost kao „lice“ svakog AI chatbota. Ovo se radi kako bi se stvorio dojam stvarnosti i povećala privlačnost AI chatbotova za korisnike.

P: Kako Meta AI utiče na korisnike društvenih mreža?

O: Interakcija sa AI chatbotovima u Meta AI može imati psihološke efekte na korisnike društvenih mreža. Društveni psiholog Jonathan Hajdt upozorava na negativne efekte društvenih mreža, posebno na tinejdžerke, uključujući osećaj tuge, beznadežnosti i razmišljanja o samoubistvu. Upoređivanje sopstvenog života sa idealizovanim slikama parasocijalnih poznatih osoba može dovesti do osećaja nezadovoljstva i gubitka veze sa stvarnošću.

P: Koje su ciljevi Meta AI-a uvođenjem AI chatbotova?

O: Cilj Meta AI-a je da zainteresuje korisnike da provode više vremena na njihovim aplikacijama kako bi ostvarili profit. AI chatbotovi se koriste kako bi se stvorila prividna interakcija sa stvarnim osobama, ali njihova stvarnost je samo iluzija.

Izvor: [source_url]

Read More