Meta AI osobe na Instagramu možda nemaju krajnju enkripciju od kraja do kraja

0
96
meta-ai-osobe-na-instagramu-mozda-nemaju-krajnju-enkripciju-od-kraja-do-kraja

Summary

Meta AI osobe, koje uključuju karaktere koje igraju poznate ličnosti i kreatori, sada su dostupne u beta verziji na platformama Messenger, Instagram i WhatsApp. Međutim, čini se da poruke sa ovim osobama na Instagramu nemaju krajnju enkripciju od kraja do […]

Meta AI osobe na Instagramu možda nemaju krajnju enkripciju od kraja do kraja

Meta AI osobe, koje uključuju karaktere koje igraju poznate ličnosti i kreatori, sada su dostupne u beta verziji na platformama Messenger, Instagram i WhatsApp. Međutim, čini se da poruke sa ovim osobama na Instagramu nemaju krajnju enkripciju od kraja do kraja.

Na Instagramu postoji prekidač na vrhu prozora poruka koji omogućava uključivanje krajnje enkripcije. Kada je ova funkcija uključena, opcija za početak razgovora sa AI osobom nestaje. Ako kliknete na dugme sa informacijama unutar samog razgovora, opcija za „Koristi krajnju enkripciju“ je onemogućena. Otvara se prozor koji kaže da „nekim osobama nije dostupna krajnja enkripcija“. To znači da ne možete voditi razgovor sa jednom od ovih osoba putem krajnje enkripcije na Instagramu.

Ovo ukazuje na to da Meta AI poruke možda nemaju krajnju enkripciju od kraja do kraja.

Jedna od glavnih briga vezanih za generativnu AI je ogromna količina podataka koja se prikuplja – kako bi se trenirao model i kako bi se kompanijama pružili detaljni uvidi o korisnicima. Meta već ima lošu reputaciju kada je u pitanju korišćenje ličnih podataka. Postojao je skandal sa Cambridge Analyticom, slučajevi gde je Facebook predao privatne razgovore organima gonjenja i način na koji su algoritmi iskorišćavali lične podatke i ponašanje korisnika da bi platforme bile zarazne (a u nekim slučajevima i štetne), da navedemo samo neke.

Kada prvi put isprobate AI poruke na WhatsAppu, odmah se pojavi upozorenje u vidu skočnog prozora koje kaže: „Meta može koristiti vaše AI poruke da poboljša kvalitet AI, ali vaše lične poruke nikada se ne šalju Meta-i. Ne mogu se pročitati i ostaju krajnje enkriptovane.“

Ovo sugeriše da, iako određene informacije o vašim porukama mogu biti dostupne AI-u (što i dalje nije dobro za privatnost), sadržaj poruka ostaje privatna informacija. Međutim, ovo nije potvrđeno, posebno s obzirom na generativnu AI politiku privatnosti koju Meta ima, a koja je prilično nejasna.

Mashable se obratio kompaniji Meta da potvrdi da li AI poruke na Instagramu nemaju krajnju enkripciju od kraja do kraja, kao i da razjasni da li ih ima na WhatsAppu i Messengeru. Iako nismo dobili odgovor pre objavljivanja ovog teksta, ažuriraćemo ga ako Meta odgovori.

Prošle godine, OpenAI je uveo opciju isključivanja za ChatGPT, koja korisnicima omogućava blokiranje njihovih podataka da se koriste za treniranje modela. Međutim, drugi AI chatbot-ovi poput Google Bard i Microsoft Bing nemaju tu opciju, iako postoji mogućnost brisanja aktivnosti. Na stranici Meta-ove politike privatnosti za generativnu AI postoji slična opcija za brisanje podataka. Možete to uraditi kucanjem: /reset-ai za uklanjanje podataka iz pojedinačnog AI razgovora i kucanjem: /reset-all-ais za brisanje podataka iz svih razgovora na Meta aplikacijama.

Read More