Memoar Blue

0
67

Annapurna Interactive je jedan od onih programera koji ne samo da obrađuju tradicionalnije igre, već i one koje bi mogle da se opišukao umetnička iskustva. Postoje interaktivni elementi, ali to su situacije u kojima programeri koriste medij da ispričaju priču na specifičan način. Može čak da uklјučuje osobu koja se bavi time da preuzme pasivniju ulogu, dopuštajući da je sam naslov vodi kroz njegovu priču. Memoir Blue je jedna od tih igara.

Miriam je nagrađivana plivačica. Došavši u A Memoir Blue, postigla je veliko dostignuće. Ali čini se da se zbog postizanja tog cilјa osećala loše. Ona nikada ne kaže kako se oseća. Dela govore više od reči. Kontekst je kritičan. Dok sedi sama u njenom domu, sa njenom torbom za teretanu pored sebe, poziv koji ignoriše neprestano pokušava da stigne. Tada ona prolazi kroz kanale na radiju, a slušanje pesme budi sećanja na to kako je stigla do ove tačke.

Memoar BlueMemoir Blue je vrsta iskustva koje nosi gledaoca u vožnju. Uglavnom gledate, slušate i učite. Usput, igrač se povremeno bavi aktivnostima kako bi pomogao da se priča unapredi. Umesto mini-igara, ona su kratka tematska iskustva. Kada heroina osvoji olimpijsku medalјu, vi kontrolišete silne bliceve kamera i približavate mikrofone. Prolazite kroz kanale na radiju, pretražujete pesme da biste pronašli onu zbog koje se ona seća. Pre nego što uđete u voz, kupujete, sakuplјate i pečatirate karte.

Memoar blue 1Ovo nikada ne oporezuje. Oni nisu visoki ulozi, situacije za pobedu ili poraz. Svaki od njih je o izgradnji ambijenta. Umesto da samo gledate sećanja, vi postavlјate i povremeno učestvujete u njima. Na taj način može čak pomogne osobi koja igra da bolјe razume kontekst. Više smo osećali za Miriam i njenu situaciju kada smo videli kako je reagovala na svaku moju fotografiju . Bilo je bolјe osećati kako je izaći na taj stari čamac, kada je trebalo da budemo taj koji će da postavidaske za trošnu stenu, kupi kartu od nekoga ko je, na osnovu njegovih postupaka, delovao šturo, i upaliti motor.

Memoar blue 2Svaki segment govori o tome da ste u trenutku. O čemu je uopšteno govoreći A Memoir Blue. To je serija vinjeta koje pokazuju kako je neko došao do tačke u njenom životu. Kako joj je odnos sa majkom pomogao da stigne tamo. Kroz šta su obe prošle na putu do cilјa. Kako se njihova veza menjala kako je vreme prolazilo.

Loša strana je zbog dužine i prezentacije A Memoir Blue-a, bilo je trenutaka kada nismo osećali da je dovolјno efikasan u pravilnom prenošenju stvari. Oklevamo da ponudimo primere, jer traje samo sat i po i to bi pokvarilo stvari. Ali ponekad smo želeli više da vidimo više od interakcija između Miriam i njene majke. Voleli bi više konteksta ili neke dodatne scene da dodatno povećamo naše razumevanje. To je takođe moglo da učini da se određene interakcije osećaju manje užurbano. Ono što postoji može da bude prilično efikasno. Ali dodatni uvidi su uvek odlični za pružanje dokaza.

Memoar blue 3Iako s obzirom na to kako je A Memoir Blue predstavlјen, ono što je efektivno koliko i jeste, to je nešto poput trijumfa. Miriam nikada ne kaže ni reč. Sav tekst uklјučuje nejasne, nečitlјive simbole. Što je posebno zabavno kada se petlјate sa njenim telefonom u uvodu. Postoji umetnost stvaranja nečega što svako, bilo gde može da razume. Cloisters Interactive je uspeo. Naročito zato što se spajaju vizuelna režija, izbor dizajna za Miriam-ina sećanja i svet oko nje, pa čak i nagoveštaji magičnog realizma i simbolizma dok ona radi stvari.

Naravno, pomaže i to što postoji neverovatan soundtrack koji pomaže da se prenese poenta A Memoir Blue-a. Joel Corelitz, e.hillman i IMOGEN sastavili su neke apsolutno neverovatne pesme za igru. Zapanjujuće su. Ponekad smo osećali da bi muzika mogla da bude bolјa da osetimo stvari od onoga što smo videli na ekranu. Takav kakav jeste, savršeno se slaže sa svime što neko doživi.

Memoar blue 4Memoar Blue je zavirivanje u tuđi život. Ne poznajemo Miriam. Ne govorimo njen jezik. Ali do kraja igre, igrač će tačno znati kroz šta je prošla. Dirlјivo je i postiže mnogo, delom zahvalјujući vizuelnoj režiji i soundtrack-u. Samo znajte da je to više iskustvo nego bilo šta drugo, i to kratko.

Memoar Blue was last modified: 13 maja, 2022 by Zoran Ristic

The post Memoar Blue appeared first on ITNetwork.

Original Article