Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

0
525

Nema mesta na svetu baš poput Harlem-a. To je središte kulture, umetnosti i muzike Crnaca i Latinosa, dosežući barem do Harlemske renesanse 1930-ih. To je snimak snage i otpornosti obojenih lјudi pred društvenim strukturama koje ih tako često puštaju da propadnu kroz pukotine siromaštva, kriminala i obespravlјenosti.

To je takođe mesto čija su kultura i karakter sve više ugroženi gentrifikacijom – pretnjom koju je istoričar Michael Henry Adams opisao kao „ništa manje nego egzistencijalnu“. Sve veće cene nekretnina, koje proizilaze iz priliva oportunističkih investitora, određuju lјude koji su čitav život Harlem nazivali domom. Fokus gradskog razvoja na kondominijume velike gustine znači da je svaka imovina koja se smatra neefikasnom upotrebom prostora, bez obzira na to koliko je kulturno značajna ili važna za zajednicu, u riziku da bude srušena.

Evo kako je Adams opisao šta se dešava u tekstu za New York Times od pre par godina:
„Stanarine rastu; istorijske zgrade se ruše. Srušene su The Renaissance, u kojoj je nastupao Duke Ellington, i crkva Childs Memorial Temple Church of God in Christ, gde je održana sahrana Malcolm X-a. Instalacija noćnog života poput Smalls ‘Paradise i Lenox Lounge-a više nema.

„Nekolicina pita, da li je li ovo dobra stvar – ili bar cena dobre stvari?„ Bolјe bi bilo da vi i svi ostali prebolite vaša tugovanja, trebaju nam Whole Foods“, rekao je moj prijatelј i kolega Harlem stanovnik James Fenton, zapaženi engleski pisac.

„Ali ovo je problem sa gentrifikacijom – ono što James uz sve dužno poštovanje ne dobija, već ono što je uradio onaj dečak na Osmoj aveniji. Za toliko privilegovanih Nјujorčana, poput James-a, Whole Foods je samo prodavnica na uglu. Ali među crnim i radničkim stanovnicima Harlema, koji su se oduprli crvenim linijama i zanemarivanju, to bi mogli da budu i Fortnum i Mason. Za nas, naš se Harlem prepravlјa, nadograđuje i transformiše, samo za njih, za bogatije bele lјude“.

Miles MoralesU središtu Marvel’s Spider-Man: Miles Morales je Roxxon Plaza, vrhunski, ultramoderni razvoj u Harlemu koji kombinuje apartmane, maloprodaju i sopstvenu fabriku čiste energije. Roxxon ovo predstavlјa kao priliku za Harlem, šansu da se spasi od njegovih sopstvenih neuspeha – čak i ako to dolazi na štetu lokalnih preduzeća, kulturnih ikona i zajednice koju lјudi Roxxon-a nikada nisu mogli da razumeju.

Zvuči poznato? U Spider-Man: Miles Morales-u, gentrifikacija je negativac. Harlem je heroj, i oboje u sebi i na način na koji je otelotvoren u Miles Morales-u – Harlem-ovom prijatelјskom komšiji Spider-Man-u.

Od uvodnih trenutaka, kada vidimo Miles-a kako hoda živahnom ulicom i podmuklo koristi njegove moći kako bi pomogao lјudima u svakodnevnim zadacima poput dizanja nameštaja u kamion, Spider-Man: Miles Morales koristi Miles-ovu perspektivu kako bi stavio živopisnu atmosferu Harlema ispred i u centar. Kratko ćaskanje sa nekim lokalnim stanovnicima koji slikaju mural (Peter Parker-ovog) Spider-Man-a na visokom spratu prikazuje kvart prepun boja i uvek spreman da njegove zidine bukvalno ukrasi njegovim junacima. Poseta lokalnoj bakalnici za namirnice pokazuje čvrstu povezanost zajednice, gde se čini da svi svakoga poznaju, a takve prodavnice su mesto društvene povezanosti kao i trgovina.

Miles MoralesKako se priča ubrzava, tako se povećava i ulog, superheroji – Roxxon ima njegove mračne tajne koje će zaštititi po svaku cenu i pronašao je neprijatelјa u bandi teško naoružanih, visokotehnoloških budnih lјudi koje neće zaustaviti ništa da zatvore Roxxon, čak i ako to znači da se civili usput ranjavaju – ali to nikada ne gubi iz vida tu živost i fokus zajednice. Gde god ga Miles-ove avanture odvedu, uvek se vrati kući uskoro, bilo da pomogne u kampanji gradskog veća njegove majke, da pomogne u istrazi misteriozne krađe pošilјki za lokalne prodavnice ili da povede borbu sa Roxxon-om do njegovog izvora.

To znači da ćete, iako vas Spider-Man: Miles Morales vodi u svaki kutak Manhattan-a, provesti prilično vremena u Harlem-u. Originalni PS4 Spider-Man prikovao je osećaj njihanja mreže kroz grad, ali u Spider-Man-u: Miles Morales, to postaje više od uzbudlјivog i zadovolјavajućeg načina kretanja; postaje tačka sa koje može da se vidi sva lepota Harlem-a. Ne možete da zamahnete ni jednim blokom a da ne vidite džinovski zid, živopisni zid grafita, niz portorikanskih zastava koji osvetlјavaju požarne stepenice. To su stvari koje biste mogli da istražite u Spider-Man-u ako biste se osećali turistički, ali u Miles Morales-u to nije neobavezno. Nemate drugog izbora nego da prisustvujete ovoj pozadini i mračnom kontrastu ultramoderni, „netaknuti“ razvoj poput Roxxon Plaza koji pruža.

Spider-Man: Miles Morales je takođe priča o ovom „drugom“ Spider-Man-u koji se uspostavio i pronašao njegovo mesto u zajednici. Ranije, jedini čovek Spider-Man-a je Peter Parker (mada ne znaju njegov pravi identitet); Miles-ov Spider-Man se u najbolјem slučaju doživlјava kao pomoćnik, ako ga lјudi uopšte poznaju. Ali uprkos borbi sa Roxxon-om i Underground-om, Miles uvek pronalazi vremena da pomogne njegovim lјudima putem aplikacije „Friendli Neighborhood Spider-Man“ koju lјudi mogu da koriste da bi pozvali pomoć (i igračima dali listu poluopcionalnih sporednih zadataka za preuzimanje kad god odluče). Ovi pozivi dolaze sa celog Manhattan-a, ali kao i u ostatku igre, Harlem je posebno fokusiran – to je Miles-ovo dvorište, tamo provodi većinu vremena, tamo žive lјudi do kojih mu je stalo. I tako, tokom igre Miles prerasta iz „drugog Spider-Man-a“ u „našeg Spider-Man-a“ – vitalni deo Harlem-ove zajednice.

Miles Morales

To putovanje je i za Milesa ličnije. On je pametno, hrabro, razumno otvoreno dete, ali on je takođe i neko ko se bori da pronađe njegovo mesto u svetu. Kada ga ugrize radioaktivni pauk i počne da uči da bude Spider-Man od Piter Parker-a, taj osećaj izgublјenosti dolazi do punog olakšanja – mora da napuni neke velike cipele i želi da izađe iz senke Piter Parker-a, ali on ne zna kako. Nјegova velika prilika dolazi na početku igre, kada Parker odlazi iz Nјujorka na radni odmor u inostranstvo i ostavlјa Miles-a kao odgovornog Spider-Man-a, ali čak i tada se često bori da oseti da može da se ravna – činjenica koja je očigledna zbog načina na koji uvek koristi „Spider-Man“ da bi se pozvao na Peter-a, a nikada na sebe. Spider-Man: Miles Morales je priča o Miles-u koji je shvatio ko je i ko želi da bude, i kao osoba i kao heroj.

Ali Miles je njegov sopstveni Spider-Man, a to je posebno vidlјivo u njegovim jedinstvenim sposobnostima. Kao i standardne Spidey-eve sposobnosti – njihanje mreže, penjanje na zid i slično – Miles može na kratko da se kamuflira, efektivno okrećući se nevidlјivim, i napadajući neprijatelјe napadima „otrova“ koji izazivaju paralizu, čineći igranje kao on sasvim drugačijim od igranja. Peter Parker-a u originalu. Borba i stelt i dalјe uglavnom prate iste plime i oseke, ali ove jedinstvene sposobnosti otvaraju nova taktička vrata. Venom pravi fantastičan alat za kontrolu gužve kada neprijatelјi pokušaju da vas preplave ogromnim brojevima i može da dozvoli neke posebno ubojite kombinacije. Kamuflaža čini čuda za udri i beži napade, pogrešno usmeravanje neprijatelјa ili bežanje iz dlakave situacije i davanje trenutka za ponovnu procenu. Miles takođe ima njegove uređaje, poput holografskih mamaca za odvraćanje neprijatelјa i EMP-a sa dalјinskim aktiviranjem.

TrailerSceneNove sposobnosti takođe znače i nove neprijatelјe izričito dizajnirane da imaju brojače tih sposobnosti. Miles-ovi redovni neprijatelјi su standardni standard, ali kako igra bude napredovala, a Roxxon i Underground se opamećuju sa čime imaju posla, počećete da nailazite na neprijatelјe koji mogu da isklјuče Spidey-jeve moći otrova (uklјučujući i zarastanje!) ili čak da odražavaju te napade, i drugi koji mogu da vide pravo kroz njegovu kamuflažu. Ponovo, Spider-Man: Miles Morales uglavnom sledi kalup koji je postavila originalna igra, ali sa dovolјno sopstvene DNK da se izdvoji.

Koliko god smo uživali u originalnoj igri Spider-Man, ona je upala u uobičajene zamke otvorenog sveta u koje upada toliko drugih igara: previše nereda na mapama, previše lista obaveza koje se jednostavno osećaju kao sadržaj zbog sadržaja i igre koja ponekad nadmašuje dobrodošlicu u težnji za nekim proizvolјnim cilјem da bude „dovolјno velika“. U svim ovim stvarima, Spider-Man: Miles Morales je osvežavajuće uzdržan.

To je još uvek igra otvorenog sveta sa svim uobičajenim elementima, ali to je igra otvorenog sveta u kojoj možete da prelistate priču za 15 do 20 sati i 100 posto dovršite u vremenu vikenda. Ima njen deo lista obaveza, ali to nisu te naizgled beskrajne liste koje rade iste stvari na različitim delovima mape. U svakoj kategoriji postoji pregršt različitih cilјeva koji nikada neće dobiti priliku da postanu ustajali. Takođe imaju tendenciju da budu mnogo bolјe integrisani u celokupan narativ i teme igre – poput istraživanja Miles-ovog detinjstva iskopavanjem vremenskih kapsula koje je kao dete skrivao po gradu ili prikuplјanjem zvučnih uzoraka kako bi Miles mogao da nastavi rad njegovog oca i ujaka u cilјu pretvaranja njujorške zvučne kulise u hip-hop ritam.

Marvel’s Spider-Man je bio velik i ambiciozan i u tome vrlo uspešan. Marvel‘s Spider-Man: Miles Morales se nadovezuje na tu osnovu, ali umesto da pokušava da bude još veći i grandiozniji, on je manji, intimniji – i utoliko bolјi za njega.

Ali sigurno nije ništa manje impresivno. Ta intimnost savršeno se predaje priči o živoj, čvrsto povezanoj zajednici sa bogatom i katoličkom istorijom; priča o gentrifikaciji i pogrešnim pokušajima „popravlјanja“ stvari koje nisu slomlјene; priča o detetu mešovite rase koji traži njegovo mesto u svetu za koji izgleda da ga uvek doživlјava kao „drugog“ i pronalazi to mesto u dobrodošlim, otvorenim rukama Harlem-a.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales was last modified: 29 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Marvel’s Spider-Man: Miles Morales appeared first on ITNetwork.

Original Article