Marvel’s Iron Man VR

0
732

Ko ne bi hteo da bude Iron Man (ili Ironheart)? Mislimo, radije bi bili Spider-man, ali dobijanje šanse da letimo po svetu u komadu oklopne tehnike vredne milijardi dolara zvuči kao apsolutni san. Marvel-ov lik koji je pokrenuo Marvel Cinematic Universe (MCU) u prošlosti je nastupao u video igrama, ali u velikoj meri kao kavgadžija, udarajući i raznoseći njegove neprijatelјe o zemlјu. Camouflaj, studio iza 2013.-te Republique, vodi njegovu superheroj igru u smelom pravcu čineći je ekskluzivnom za Sony-ev PlayStation VR. I na naše iznenađenje, oni su učinili čuda gradeći potpuno realizovanu akcionu igru zasnovanu na priči koja sjajno koristi PSVR opremu. I sada, zahvalјujući snazi virtualne stvarnosti, i vi možete da živite život najomilјenijeg na svetu milijardera plejboja filantropa.

Iron Man VR pleše iznutra i van Marvel Cinematic Universe-a, verovatno zbog brige o licenciranju. Ne kontrolišete Roberta Downey Jr.-a, već razumni faksimil koja hoda i govori poput holivudskog glumca. Poznati likovi i elementi MCU-a, poput Pepper Pots, S.H.I.E.L.D. i Tony-evog Malibu dvorca su prisutni, ali su izmenjeni na takav način da niko ne može da se prepire. Iako ovo teško da je problem, koliko bi bilo cool da je Sony dao Camouflaju novac za obezbeđivanja glumaca? Ah dobro. Idemo u igru, očekivali smo nešto po uzoru na natprosečno VR iskustvo koje ćete možda naći na The Void-u, međutim, Iron Man VR nudi nivo igre i narativnu dubinu koji se ne viđa (ili čini dobro takođe) u većini VR igara. Tony Stark, podstaknut snažnošću zarađenom nakon što je preživeo otmicu koja ga je naterala da usvoji novu perspektivu superheroja, preuzme vlast nad njegovom zaostavštinom obećavajući da će Stark Industries obustaviti svu vladinu proizvodnju oružja i umesto toga postati sila za dobro. Pet godina kasnije, Tony-a napadaju njegovi vlastiti van funkcije dronovi koje je preuzeo Ghost, enigmatični haker sa dugom istorijom u Marvel Comics-u, iako je ova iteracija mnogo bliža onoj koja je prikazana u filmu Ant-Man and the Wasp. Ljut na Štarka zbog života koje mu je oduzelo oružje, Ghost podstiče kampanju sabotaže i uništenja čiji je cilј da našeg novo introspektivnog junaka spusti na kolena.

Iron Man VRLov na Ghost-a odvija se kroz 15 poglavlјa u kojima se vidi kako Tony putuje različitim žarištima širom sveta, kako bi zaustavio planove zlikovaca i zaštitio lјude od opasnosti. Umesto da igrača uklјuči u jednu scenu akcije za drugom, Camouflaj daje priči malo prostora da diše kroz mirnije trenutke postavlјene unutar njegovog dvorca i misijski kritične interijere koji zahtevaju detalјniju istragu. Kretanje tokom ovih sekcija ograničeno je na teleportovanje do i od vrućih tačaka koje vode do stolova, ormarića i virtuelnih stolova koji drže sve vrste interaktivnih džidža-bidža i sokoćala. Igrač je odgovoran za malo posla, osim povremene interakcije (poput pritiska na dugme), jer su ove oblasti često rezervisane za izlaganje izložbi. Tony-ev dom, sa druge strane, jedan je od nekoliko prostora u igri koji su dobili mnogo vremena i pažnje, jer postoji toliko mnogo stvari koje mogu da se dodirnu, zgrabe, bace i gurnu. Počeo sam da cenim predah u dvorcu, jer kada pucnjava počne, malo je vremena za to.

Iron Man VRNajpoznatiji aspekt Marvel’s Iron Man VR-a je iskustvo leta i borbe na otvorenom. Igrali smo popriličan broj PlayStation VR igara od njegovog pokretanja 2016. godine i teško razmišlјam o još jednoj akcionoj igri koja je skoro ovako podešena. Camouflaj je obavio fantastičan posao integrišući PlayStation Move štapove na način koji zaista čini da se osećate kao Iron Man. Move štapovi postaju oklopni odbojnici koji upravlјaju pravcem leta odela i ispalјuju ogrogmne eksplozije energije. Kretanje po vazduhu je jednostavno kao manipulacija obe ruke u pravcu u kojem želite da se krećete, povremeno tapkajući dugme za aktiviranje radi brzog naleta brzine ili izbegavajućeg manevra. I zato što PlayStation kamera omogućava praćenje pokreta 1:1, upravlјanje se na kraju oseća zaista fluidno i iznenađujuće prirodno. Leteti oko određenog nivoa je prilično zabavno, posebno sa onim slatkim Stark korisničkim interfejsom koji puni vašu periferiju, ali rasturanje stvari je daleko zabavnije. Upotreba Tony-evog osnovnog odbojnog oružja jednostavna je kao i podmetanje dlanova gore i napred, dok izvrtanje ruke na zglobu aktivira njegovo sekundarno oružje, poput kasetnih bombi, vođenih raketa i auto-topova. Kontrolna šema je fenomenalna i čini čuda, ali zahteva malo navikavanja. Prvih sat vremena imaćete osećaj kao da ponovo kreirate Tony-eve početne testove iz prvog filma o Iron Man-u dok skačete okolo i zabijate se u čvrste predmete, ali vremenom postaje lakše i zabavno. Nadalјe, postoje sistemi koji vam pomažu, poput mogućnosti upravlјanja jednom rukom, dok se branite drugom, i lebdećeg režima koji vam omogućava da se koncentrišete na deljenju pravde zasnovane na odbojnosti, a da ne bezrezervno padnete na zemlјu.

Iron Man VRNazivanje Iron Man VR-a blistavom pucačkom galerijom ignoriše stil i panaš koji je Camaflaj uveo u to da se osećate kao superheroj. Borbeni angažmani su dugotrajni i sadrže zabavne delove interaktivnosti, poput udaranja u kontrolne ploče i otkidanja otvorenih vrata hangara na S.H.I.E.L.D. helikopteru. Vaš učinak u poglavlјima koja su orijentisana na akciju igare mere se u skladu sa raznim merilima koji dodelјuju do pet istraživačkih poena po nivou. Kada se misija završi, šalјete vas u lјetnikovac kako biste potrošili bodove na oružje i na nadogradnju odbrane. Dobro došli ste da ponovite bilo koji od ranije odigranih faza u igri kako biste postigli bolјe rezultate i učestvovali u različitim izazovima koje su postavili PETAK i Tony-evo staro oružje AI zvano Gunsmith koji testiraju vaše novonastale veštine u trkama i garažama u najbolјim vremenima Camouflaj-a (od kojih su neka apsolutno apsurdna!). Odelo Iron Man može da se dodatno prilagodi pomoću osam shema lakiranja koje se otklјučavaju dok ispunjavate različite pasivne cilјeve. Nažalost, nijedna od shema ne izgleda tako sjajno. Radije bi imali kozmetičke nadogradnje koje su odelo Iron Man pretvorile u različite iteracije vidlјive u filmovima ili stripovima. Pa ipak, ni to ne bi bilo potpuno bitno jer to nije kao da zapravo možete da vidite sebe kako nosite ove različite dizajnerske šeme.

Sa tehničkog stanovišta, Marvel’s Iron Man VR radi poput sna i predstavlјa se kao jedna od najgledanijih PSVR igara dostupnih na platformi. Okruženje pokazuje detalјe kao i karakter modeli koji poput Tony-a pokazuju neku vezu sa njihovim MCU kolegama. Efekat vrata na ekranu koji se često pojavlјuje u VR igrama na platformi je jedva primetlјiv. Sigurni smo da će izgledati fantastično na PC omogućenim VR headset-ovima, ali za PlayStation 4 se izdvaja kao jedan od najbolјih izvodđenih naslova. Tome dodajemo i izvrsno praćenje PlayStation kamere koja, osim nekoliko manjih incidenata, nije imala problema da prati naše stalne pokretne glave i ruku. Toliko VR igara je strogo oko toga da igrač ostane u veoma specifičnom prostoru pre nego što se pojavi upozorenje „Van zone za igru“, ali to nikada nije bio problem. Sjajno kao i sve ovo, postoji i veliko upozorenje. Iron Man VR pati od prevelike količine ekrana sa dugim učnjem koji boli da se probije. Igra se uklјučuje pri pokretanju, učitava se kad krene sa kontrolnih tačaka i mora da učita svaki prelaz svake scene. Na kraju dana značajan deo igre provodi se čekajući u crnim prazninama ili zureći u ekran misije dok brojač tereta polako probija do 100%, proces koji ponekad može da potraje i minut do kompletiranja. I samo toliko možete da učinite dok čekate, i to uopšte nije ništa. Možete da manipulišete prozorima sa alatkama i gledate napredak otklјučavanja odela, ali to ostaje interesantno samo toliko dugo. Došlo je do trenutka kada je naše uzbuđenje igranjem brzo bilo ublaženo mišlјu da ćemo dobrih 30% našeg vremena provesti stojeći naokolo ne radeći ništa.

Marvel’s Iron Man VR je odličan tehnički eksponat za PlayStation VR, čak i sa mučnim problemima prilikom učitavanja. Ako za Sonyev eksperiment u virtuelnoj stvarnosti mora postojati labudova pesma – pošto nije bilo reči da će PlayStation 5 ugostiti noviju iteraciju headset-ova – onda ova igra čini to. Praćenje kamere čini čuda, kontrolni sistem je savršen za podešavanje, a viđenje kako se pobolјšavate u letenju i pucanju što više igrate je zabavno uzbuđenje, posebno kada priča eskalira u izuzetno mobilne boss susrete. Priča igre je zanimlјiva i sviđa nam se kako to stvara tenziju između Tony-a i njegovih saveznika. S druge strane, nije nam se dopalo kako tempo priče prestaje mrtav u njenom koloseku, tako da vas Gunsmith šalje na trku kroz kontrolne tačke ili se borite sa talasima neprijatelјa iz bilo kojeg drugog razloga, osim da probijete vreme. Ostavivši sve grešake u stranu, Marvel’s Iron Man VR zaslužuje da bude deo biblioteke vlasnika PSVR-a zbog toga što dobro uklјučuje funkcionalnost njegove opreme. Osim toga, zaista je, stvarno cool biti Iron Man.

Marvel’s Iron Man VR was last modified: 6 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Marvel’s Iron Man VR appeared first on ITNetwork.

Original Article