Marsovski rover i nevolje s kamenčićima

0
163

Perseverance rover je u februaru 2021. godine stigao do svog odredišta, te su sve oči bile uprte u Crvenu planetu. U julu 2020. godine rover veličine prosečnog automobila krenuo je put Marsa, a zainteresovani su mogli da ga prate u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Perseverance rover je sa sobom poneo i prvi helikopter koji je leteo na nekoj drugoj planeti, a 18. februara prošle godine je sleteo na Mars, čime je označen početak nove ere svemirskih istraživanja. Iako NASA ima dovoljno iskustva kada je u pitanju sletanje na Crvenu planetu, to ne znači da su stvari bile jednostavnije za novi rover. Iz agencije su isticali da se tek 40% od svih misija koje su krenule ka Marsu na kraju uspešno spustilo. Rover je ipak bezbedno sleteo, a tamo je i danas.

Poslednja avantura rovera agencije NASA je u vezi s nekoliko kamenčića koji su mašinu onemogućavali da nastavi s poslom. Perseverance se od decembra borio s oblucima, koji su mogli da se vide na snimcima koje je napravila WATSON kamera integrisana u rover.

I recently captured my sixth rock core and have encountered a new challenge. Seems some pebble-sized debris is obstructing my robotic arm from handing off the tube for sealing/storage. More images and data to come. #SamplingMars takes perseverance.

Blog: https://t.co/flabIslR21 pic.twitter.com/sfaxuu0HNG

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) januar 8, 2022

Primarni cilj misije je da se istraži da li je na Marsu bilo života. Proces je 18. februara 2021. godine ušao u završnu fazu, kada je rover sleteo na Crvenu planetu. Spuštanje je bilo potpuno automatsko, budući da je Mars od Zemlje udaljen previše da bi neko mogao da pomogne preko daljinskog upravljača, tako da je sve bilo na mašini koja je posle sletanja postala najmoćniji rover koji je stigao do Marsa.

The post Marsovski rover i nevolje s kamenčićima first appeared on PC Press.Original Article