Marsov rover Perseverance je u Atlas V raketi

0
61

NASA je napokon završila sklapanje i testiranje Perseverance Mars rovera koji bi 15. kolovoza trebao krenuti ka crvenom planetu, kako bi na njega stigao u veljači 2021. godine i započeo potragu za životom.

Rover se od nedavno nalazi spojen na vrh Atlas V rakete u Cape Canaveral Air Force Stationu u Floridi i spreman je za let u svemir, put ka Marsu i slijetanje u krater Jezero u blizini ekvatora.

Osim što u sebi nosi sofisticirane instrumente koji će mu pomoći u potrazi za životom, rover posjeduje i mali helikopter-dron koji će služiti za izviđanje, kao i za testiranje tehnologija letenja u rijetkoj Marsovoj atmosferi.

Inženjerima je sada preostalo vrh rakete visine od 39 metara spojiti na Atlas V raketu tvrtke ULA (United Launch Alliance), a nakon toga povezati električne instalacije koje će ostati između boostera i letjelice sve do 50 ili 60 minuta nakon lansiranja, kada će se Perservance odvojiti i krenuti prema Marsu.

Lansiranje rovera je do sada već tri puta odgađano, no NASA vjeruje da će 15. kolovoza napokon doći do uzlijetanja ukoliko će atmosferske prilike biti povoljne.

Original Article