Mars 2020 rover sad se zove Perseverance ili Ustrajnost

0
20

Kao što vam je možda poznato, NASA već duže vrijeme organizira školske natječaje u kojima djeca imaju priliku dati ime nekom njihovom Marsovom roveru. Nakon što je evaluirala 28.000 prijedloga za ime Mars 2020 rovera koji će na Mars krenuti u lipnju ove godine, američka svemirska agencija je odabrala ime Perseverance (ustrajnost) koje je predložio 13-godišnji učenik iz Virginije Alexander Mather.

Svi sudionici natječaja uz ime rovera su morali poslati kratki tekst u kojem opisuju zbog čega bi se rover trebao ime koje su odabrali, a Alexander je napisao: Curiosity, Insight, Spirit, Opportunity (znatiželja, shvaćanje, duh, prilika). Kad malo razmislite, sve su to imena koja se odnose na kvalitete koje posjedujemo kao ljudi. Uvijek smo znatiželjni i tražimo priliku. Imamo duh i uvid za istraživanje Mjeseca, Marsa i dalje. No svi roveri moraju odražavati kvalitete nas kao rase, a zaboravili smo na najvažniju stvar – ustrajnost".

Rover koji sada službeno nosi ime Perseverance nedavno je stigao u Kennedy Space Center u Floridi kako bi započeo s finalnim pripremama za lansiranje. Rover će na površinu Marsa stići 2021. godine u krater promjera od 45 km koji se zove Jezero prema istoznačnom slavenskom pojmu na hrvatskom, slovenskom i srpskom jeziku, a glavna uloga će mu biti potraga za postojećim ili fosilnim životom i uzimanje uzoraka koji će se u jednoj od budućih misija vratiti na Zemlju.

Original Article