Manifold Garden

0
290

Po našoj proceni, Manifold Garden je jedna od najbolјih puzzle igara koje su objavlјene u poslednjih 5 godina. Rekli smo to kada se igra prvi put pojavila na PC-u davne 2019. godine. Ponovili smo to kada smo recenzovali igru zbog njenog lansiranja na Xbox One 2020. godine. Evo nas u 2021. godini, ponavlјami to za lansiranje na PlayStation 5.

Pomislili biste da bi nam bilo dosta igranja kroz Manifold Garden, već 3 puta. Nije. Svaki put kad smo imali priliku da je igramo, ona je donekle pobolјšana. Verzija Xbox One koju smo prošle godine nazvali „najbolјom puzzle igrom iz prvog lica od Portal 2“ bila je znatno pooštrena u odnosu na originalnu PC verziju koju smo igrali godinu dana ranije. Verzija PS5 ne beleži značajna pobolјšanja u dizajnu, ali pobolјšava celokupno iskustvo. Išli bi toliko daleko da bi rekli da je verzija za PS5 konačni način igranja Manifold Garden. Zašto? Uđimo u to…

Manifold Garden je igra koja uzima suštinske principe dela umetnika M.C. Escher-a – nemoguću geometriju, složene arhitektonske lavirinte, portale i stvarnost zasnovanu na perspektivi – i prilagođava ih mehanici igranja. U jednom trenutku razvoja, ova igra je nazvana Relativity prema Escher-ovom nacrtu kojim je inspirisana. Iako su osnovni cilјevi igre poznati u puzzle žanru, sve ostalo u vezi sa Manifold Garden potpuno je jedinstveno, prožeto maštovitim umetničkim delima.

Većina cilјeva u Manifold Garden-u je samoobjašnjivo. Rezultat stručnog iterativnog dizajna, ova igra svodi njene puzzle u jednostavne cilјeve za razumevanje. Stavite blok tamo. Aktivirajte prekidač ovde. Poređajte svetske predmete tako da je ova linija na podu povezana. Zapravo je postizanje bilo čega od ovoga lakše reći nego učiniti.

To je zato što svet Manifold Garden sledi nekoliko jedinstvenih pravila. Prvenstveno, cela igra je sadržana u svetovima petlјi. Siđite s jedne platforme i zauvek ćete pasti, prolazeći istu platformu kojom ste više puta koračali. Srećom, moguće je kretati se u vazduhu tako da možete da vodite vaš pad umesto da se zauvek strmoglavite. Vidite platformu iznad vaše glave? Takođe je i negde ispod vas.

Manifold GardenOno što ovo dodatno komplikuje je da igrač može da diktira pravac u kojem gravitacija putuje. Priđite zidu, dovolјno blizu da ga dodirnete cilјanom mrežicom, i pritisnite R2 okidač i hodaćete na zidu. To efektivno čini taj plan postojanja tlom. Svaka gravitaciona ravan takođe odgovara boji. Kako menjate smer u kojem gravitacija vuče, menjate nijansu sveta uopšte. Kombinujte ovo sa svetom petlјi i efikasno ćete moći da istražite svaku površinu u igri.

Promena usmerene sile gravitacije je glavna komponenta slagalice u Manifold Garden-u. Razne nijanse sveta odgovaraju blokovima i platformama. Na ove predmete gravitacija deluje samo kada se pokrene njihova odgovarajuća boja. Bacite blok u sredinu poda, a zatim se prošetajte do zida i taj blok će tamo sedeti, zaleplјen u središte zida. Mnoge zagonetke u ovoj igri zahtevaju manipulaciju ovim sistemom, poput slaganja blokova različitih boja, a zatim promene ravni gravitacije kako bi se aktivni blok u osnovi zalepio za plafon.

Manifold GardenNovi elementi slagalice se postepeno dodaju kako igrač napreduje. Voda postaje karakteristika. Kada se tok kreće duž prave gravitacione ravni, on može da pokreće vodene točkove. Izvan pravilnog gravitacionog povlačenja, oni postaju zamrznuti čvrsti mostovi koji mogu da se koriste za prelazak praznina. Oni blokovi koje smo ranije spomenuli? Smešteni na putu toka i oni mogu da promene smer vode. Na kraju ćete premestiti džinovske delove sveta kako biste povezali kolo između prekidača i zaklјučanih vrata.

Mnoge zagonetke povezane su u Manifold Garden. Na primer, rano dođete do platforme koja je povezana sa 3 druge platforme, od kojih svaka ima njen skup samostalnih puzzle-a. Rešite te puzzle i aktiviraćete laser koji se uklapa u rešenje sa prekomernim lukovima za celo područje. Povlačenje ovih niti da bi se udovolјilo većim problemima veoma je zadovolјstvo od strane dizajna.

Manifold GardenPuzzle struktura u ovoj igri se neprestano razvija, održavajući je svežom i inventivnom. Manifold Garden naslov je prepun eureka trenutaka koji se nikada ne osećaju previše frustrirajuće za postizanje.

Cilј rešavanja ovih puzzle je uklanjanje korupcije i oživlјavanje sveta igre. Ovo nije eksplicitni cilј. Manifold Garden je iskustvo bez ruku bez strukturiranog narativa, usputnih tačaka ili direktnih uputstava. Ne govori vam da radite bilo šta. Umesto toga, predstavlјen vam je primamlјiv svet u kojem možete da istražujete i u kojem možete da sprovedete promene. Uprkos tome što nema usmerenih tačaka ili uputstava, Manifold Garden je vrlo jednostavna igra za čitanje i identifikovanje onoga što dalјe treba da rešite.

Nagrade za rešavanje puzzle nisu samo dopaminski udar i osećaj zadovolјstva. Nakon što se reši svaki nedohvatljiv puzzle, obradovaćete se blistavim izgledom preobražavajućeg oblika i boje. Kao da gledate kroz kaleidoskop nemoguće geometrije, možete da sedite i gledate tu divnu scenu morfovanja kako se odvija koliko god vi želite.

Čitav vrt Manifold je predivan za gledanje, ako ne i tradicionalno lep. Svet je u početku oštar, pun linija i ivica. Što dalјe prolazite kroz svet, arhitektura postaje složenija i usvaja više boja. Čak i kada donosite prirodu na svet, u zgradama postoji uvek prisutna brutalnost koja ispunjava estetiku mesta obožavanja.

TrailerSceneKombinacija koja će napraviti pelju prirodi sveta i može da stvori neke iskreno zapanjujuće izglede koje ćete usvojiti. Spiralna stepeništa koja izgledaju kao da se nastavlјaju zauvek. Prolazeći kroz beli prostor dok identične strukture fijučuju sa obe vaše strane. Lavirinti koji se čine do beskonačnosti. Ponekad to može da ostavi bez daha.

Neki od najbolјih trenutaka u Manifold Garden-u su kada koristi postavke Escher-ovog umetničkog dela za stvaranje zastrašujućih efekata. U sobi se levi niz stepenica penje do vrata, a desni niz stepenica spušta se do vrata. Bez obzira kojim nizom stepenica krenete, izaći ćete na isto mesto. Postoje portalska vrata koja imaju različite svetove sa obe strane. Sobe imaju stepeništa koja se uvlače u sebe. Može da bude dezorijentišuće dok otkrivate ove slučajeve, ali to celoj ovoj igri daje zaista zagonetni osećaj.

Pa, šta se pobolјšalo u PlayStation 5 verziji Manifold Garden? Rezolucija je povećana da bi se iskoristila dodatna snaga konzole. Igra sada radi na matičnoj 4K rezoluciji zaklјučanoj na 60 sličica u sekundi. Obično nismo osobe koje mogu da primete ogromnu razliku između 1080p i 4K, ali čak i mi moramo da priznamo da igra izgleda neverovatno oštro u višoj rezoluciji. Pobolјšan je i stvarni vizuelni kvalitet igre. Značajno povećanje udalјenosti crtanja znači da su te impresivne scene složene arhitekture koje posežu za onim što izgleda zauvek utoliko impresivnije.

Najveće pobolјšanje verzije PS5 koja ovu definitivnu verziju igre čini konačnom povratnom informacijom putem DualSense kontrolera. Primena ovde nije samo vaša standardna tutnjava. Nežna je. Izmerena. Otvorite vrata i začućete malo tutnjave iz pravca. Bacite kocku u kutiju i osetite svaki pokret mehanizma ispod nje. Padnite i osetićete udarac u ruke dok prizemljujete. Najupečatlјivija je upotreba kada kontroler replikuje semplove kiše. Nije tako snažna kao vibracije pronađene tokom poput Returnal-a, ali je i dalјe vrlo dobra. Primene ovde svakako čine Manifold Garden upečatlјivijim.
Ako smo iskreni, bili smo pomalo razočarani što upotreba DualSense kontrolera nije otišla dalјe. Uopšte ne postoji upotreba adaptivnih okidača, koje smo primetili. Uprkos tome što u kontroleru postoji raznobojna svetlost, on je takođe ne koristi. Haptici su sjajni, ali potencijalno je bilo prostora za više.

Prošle godine smo rekli za Manifold Garden: „Ova igra će vas izazvati, ali neće vas nadvladati. Koristi tradicionalne puzzle mehanike koju je lako razumeti i spaja je sa nadrealnim i novim tako da se oseća potpuno sveže. Omogućava nam da iskusimo postavke umetnikovih kreacija iz prve ruke i u živoj tehnici. Opsežni foto mod znači da možete da sakuplјate virtuelne uspomene na ovo putovanje. Ako je ikada postojala igra koja dokazuje da „Igre mogu da budu umetnost“, to je Manifold Garden – ali što je još važnije, ona odgovara na novo pitanje. „Može li umetnost da bude video igra?“. Odgovor? Da. Sjajna. “

Sve ovo i dalјe važi za PS5 verziju. To je igra koja umetničko delo M.C. Escher-a pretvara u jednu od najbolјih puzzle igara koje novac može da kupi. Dizajn igre je majstorski. Životna sredina je drugačija od bilo čega drugog tamo. Postoji ogromnih 8 puzzle sati koji su stalno sveži i novi. Još uvek postoji šaka puna sitnih problema u igri – na primer, neka muzika se vrlo naglo prekida kada prođete kroz vrata portala – ali oni su toliko nebitni, da se uopšte ustručavamo da pišemo o njima.

Manifold Garden was last modified: 15 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Manifold Garden appeared first on ITNetwork.

Original Article