Malware u Windows 10 Storeu maskiran u Google aplikaciju

Poznato je da Google nikada nije previše volio Microsoft i Windowse, pa osim osnovne internetske tražilice, u Windows Storeu niste mogli pronaći nikakve druge njegove aplikacije.

Ovih dana u Windows Storeu je odjednom osvanula aplikacija koja je djelovala kao službeni Google Photos app, pa su mnogi korisnici pohrlili preuzeti je, što im je bilo velika greška.

Naime, aplikacija pod nazivom "Album by Google Photos" za koju je pisalo da je izdana od tvrtke Google LLC, bila je samo dobro zamaskirani malware koji je na neki neobjašnjivi način zaobišao Microsoftove filtere za prepoznavanje malicioznih aplikacija i postao dostupan za preuzimanje.

Aplikacija je u pozadini prikazivala oglase, a klikovi na njih su generirali zaradu developeru, pa se može reći da nije previše opasna. Google je na svojem Twitter profilu objavio da Google LLC nema ništa s njom i da se radi o prevari.

Nakon pritužbi korisnika i Googleovog priopćenja aplikacija je uklonjena iz Windows Storea, no ako ste ju preuzeli prije toga, bilo bi dobro da ju izbrišete.

Microsoftu ovo zasigurno nije dobra reklama za pouzdanost sustava za provjeru aplikacija u Storeu, no poznato je da slične stvari s vremena na vrijeme pobjegnu ispod radara i Play trgovini, pa se Google vjerojatno neće rugati ekipi iz Redmonda.

Original Article