Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

0
48
malver-i-lazne-reklame-u-google-pretrazivacu

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Hakeri prave lažne web sajtove za popularne besplatne i open-source softvere, a služe im za distribuciju malvera. Žrtvama se prikazuju u reklamama u okviru Google search rezultata.

PCPress.rs Image

Napadači kradu kriptovalute, pa je jedan od oštećenih (NFT God) već posvedočio da je ostao bez svih digitalnih novčića, a hakeri su mu oteli i pristup svim privatnim i poslovnim nalozima. To se dogodilo nakon što je naleteo na reklamu iz pomenute kampanje, a prvo je ostao bez Twitter naloga – prijatelji su mu samo nekoliko sati nakon što je kliknuo na reklamu javili da mu je profil hakovan.

Tako se došlo do zaključka da se radi o malveru koji krade privatne podatke, poput lozinki i drugih podataka za logovanje, te informacija za pristup novčanicima u kojima se čuvaju kriptovalute. NFT God je ostao i bez Substack, Gmail, Discord naloga, te digitalnih novčanika, pa je šteta pozamašna.

Every channel I have with my community, friends, and family was compromised over the last 24 hours

My Twitter, Substack, Gmail, Discord, and wallets were all invaded and taken over by bad actors

Significantly less important than all of that I lost all of my digital assets

— NFT God (@NFT_GOD) January 15, 2023

Jedan od primera lažnog softvera u rezultatima Google pretraživanja je reklama za Rufus koji služi za čišćenje USB drajvova. Primera ima još – recimo lažni Notepad++, pa se preporučuje opreznost, budući da oštećeni mogu da budu i oni koji nemaju digitalne novčanike i ne čuvaju ozbiljne svote u kriptovalutama.

Izvor: Bleeping Computer

eFakture


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.