LUVOIR je novi svemirski teleskop za 2040

0
65

Američka svemirska agencija NASA započela je analizirati 4 potencijalna projekta novog svemirskog teleskopa za 4. desetljeće ovog stoljeća, koji će doći iza JWST teleskopa čije lansiranje je planirano za iduću godinu.

Jedan od tih koncepata koji posebno obećavaju je LUVOIR (Large UV/Optical/IR Surveyor) koji je zamišljen da znanstvenici pruži najveću moguću realističnost u gledanju egzoplaneta koji su klasificirani kao potencijalne "nove Zemlje".

Iz tog razloga teleskop neće pretraživati čitav svemir u potrazi za novim egzoplanetima poput Kepler teleskopa, već će se koncentrirati na samo dvadesetak planeta koji po svojoj masi, udaljenosti od matične zvijezde, sastavu i drugim značajkama najviše obećavaju da su potencijalno naseljivi i da na njima možda postoji život.

Svaki svijet koji će proučavati LUVOIR neće "gledati" vizualno, već spektralno, odnosno prikupljati će podatke o spektralnoj podijeli količine svjetlosti iz različitih valnih duljina koje dolaze iz objekta. Analiza tih spektralnih podataka trebala bi znanstvenicima omogućiti da identificiraju sve spojeve kako bi mogli otkriti što se događa na površini nekog svijeta.

Znanstvenici su izračunali da bi provođenjem analiza na 28 stjenovitih svjetova za koje se ispostavi da imaju atmosferu, ali ne i život, to dovelo do podatka da manje od 10% planeta koje imaju veličinu i orbitalne značajke Zemlje može ugostiti život.

Ukoliko bi pak takve analize identificirale život, onda se otvara potpuno novo područje istraživanja za buduća istraživanja i rasvjetljavanje misterija o, kako kažu, mehanizmima života.

Original Article