Lunarobotics- takmičenje za mesečeve robote

0
190

NASA je pokrenula “Lunarobotics junior contest”, takmičenje za juniore, gde će kreativni K-12 učenici osmisliti nacrte i operativne karakteristike specijalnih robota namenjenih za kopanje na Mesecu.

PCPress.rs Image

Takmičari treba da reše problem mesečevog regolita i lepljivog tla, uz pomoć kompaktnog, oko 1 metra viskog robota, kojeg treba da dizajniraju i objasne kako radi.

Takmičenje je otvoreno do 25. januara 2022. godine i do tada treba poslati nacft koji uključuje sliku i opis robotskog rešenja za specifičan problem mesečevog tla.

Iako bi svi posmislili da NASA koristi mlade kako bi dobila besplatne inženjerske ideje za Artemis program, kompanija tvrdi da je zamisao projekta da se mladi inspirišu u inženjerskim poduhvatima koji će ih jednoga dana, možda, usmeriti ka pravoj misiji kolonizacije Meseca.

Pobednici u K-5 i 6-12 kategorijama, dobiće virtuelni čet sa direktorkom Svemirskog centra Kenedi, Džanet Petro. Četiri finalista, u svakoj grupi, imaće virtuelne sastanke sa NASA stručnjacima. Deset polufinalista dobiće nagradne pakete.

Polufinale se očekuje 8. marta 2022. godine, a finale 22. marta. Proglašenje pobednika očekuje se 29. marta i tada če, verovatno, biti predstavljeno pobedničko inženjersko rešenje.

Izvor: Engadget

The post Lunarobotics- takmičenje za mesečeve robote first appeared on PC Press.Original Article