„Loši botovi“ čine ogromnu količinu celokupnog internet saobraćaja

0
255

Loši botovi sada čine otprilike dve petine celokupnog internet saobraćaja, tvrdi novi izveštaj sa Barracude.

PCPress.rs Image

Botovi ciljaju aplikacije za e-trgovinu i portale za prijavljivanje

Analizirajući obrasce prometa tokom prvih šest meseci godine, kompanija je otkrila da su loši botovi obično osnovni web skrejperi i skripte za napad, ali postoje i napredni uporni botovi. Takve napredne jedinice pokušavaju da izbegnu standardnu odbranu i pokušavaju da ostanu neprimetni dok izvode razne zlonamerne aktivnosti. Možda nije iznenađujuće što od svih data centara, dva najveća centra – Amazon Web Services i Azure, čine najveći deo prometa botova. Barracuda veruje da su data centri popularan izbor među kriminalcima, jer je lako postaviti besplatan nalog kod bilo kog provajdera, a zatim ga koristiti za postavljanje loših botova.

Oni obično ciljaju aplikacije za e-trgovinu i portale za prijavljivanje. Od celog prometa loših botova, više od dve trećine (67%) se dešava u SAD-u i potiče iz javnih centara podataka.

Izveštaj je otkrio da Evropa doprinosi 22% ukupnog prometa loših botova, a za razliku od SAD-a, većina toga ne dolazi iz data centara, već pre iz hosting usluga i rezidencijalnih IP adresa. Saobraćaj loših botova koji dolazi iz Azije, čini 7,5% ukupnog prometa. U većini slučajeva loši botovi prate standardni radni dan i odmaraju se vikendom. Iako su neki botovi, poput alata za indeksiranje browsera, dobri, istraživanje pokazuje da je više od 60% botova posvećeno obavljanju zlonamernih aktivnosti na visokom nivou.

Izvor: Techradar

The post „Loši botovi“ čine ogromnu količinu celokupnog internet saobraćaja first appeared on PC Press.Original Article