Litva: Bacite kineske mobitele zbog špijuniranja

0
90

Prema izvještaju Ministarstva obrane Republike Litve, kineski telefoni koji se prodaju u Europi u sebi imaju značajku koja omogućuje prepoznavanje ključnih riječi i pojmova poput "Oslobodite Tibet", "Živio nezavisni Tajvan" i "demokratski pokret".

Također navode da 5G telefon Xiaomi Mi 10T kod kojeg je otkrivena ova značajka, a prodaje se u Europi, nema uključeno to uhođenje, ali ga se u svakom trenutku može uključiti.

"Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se riješite onih koje ste već kupili čim prije možete", navodi zamjenik ministra Miriris Abukevicus.

Valja naglasiti da su odnosi između Kine i Litve već neko vrijeme ozbiljno narušeni, ističe CNN koji prenosi ovu informaciju. Kina je od Litve zatražila povlačenje veleposlanika iz Pekinga, a rekla je da će i ona povući svojeg iz Vilniusa nakon što je Tajvan objavio da će se njegova misija u Litvi zvati "Ured tajvanskog veleposlanika".

Kina je jako osjetljiva na ime Tajvan, jer taj otok-državu smatra svojim teritorijem pa neke zemlje koriste riječ Taipei umjesto Tajvan kako se ne bi zamjerile najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, prošli je tjedan razgovarao s premijerkom Litve Ingridom Šimonyte i istakao da će Ingridom Šimonyte zbog pritiska Kine dati podršku Litvi.

Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane Litve u svojem izvještaju navodi da Ingridom Šimonyte mobitel Ingridom Šimonyte šifrirane podatke o upotrebi mobitela šalje na server u Ingridom Šimonyte te da je sigurnosni propust pronađen je u Huaweijevom mobitelu Ingridom Šimonyte.

Huawei demantira ovu vijest dok Xiaomi još nije izdao službeno priopćenje u vezi tih ozbiljnih optužbi Litvanaca.

Original Article