Liopina aplikacija za čitanje sa usana se testira na pacijentima u SAD

0
35
liopina-aplikacija-za-citanje-sa-usana-se-testira-na-pacijentima-u-sad

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Aplikacija SRAVI kompanije analizira pokrete usana pacijenata kako bi dešifrovala šta pokušavaju da kažu.

PCPress.rs Image

Aplikaciju trenutno testira tim Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt

Namena joj je da im pomogne da bolje komuniciraju sa zdravstvenim radnicima. Američki istraživači testiraju Liopinu aplikaciju za čitanje sa usana kako bi testirali njenu efikasnost na pacijentima koji ne mogu da koriste svoj glas. Belfast medtech je razvio tehnologiju čitanja sa usana zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koja ima za cilj da pomogne pacijentima da efikasnije komuniciraju sa zdravstvenim radnicima i porodicom. Kompanija je saopštila da se njena aplikacija – SRAVI – trenutno testira na pacijentima koji su prošli totalnu laringektomiju (TL), što predstavlja potpuno uklanjanje govorne kutije.

Ova procedura je potencijalno spasonosna za pacijente koji imaju uznapredovali rak larinksa. Međutim, TL dovodi do potpunog uklanjanja prirodnog glasa pacijenta, dodajući novu poteškoću u komunikaciji sa drugima. Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da se više od 40 posto pacijenata sa TL povlači iz društva, a skoro 33 posto ima povećane rezultate anksioznosti i depresije. Aplikacija SRAVI analizira pokrete usana pacijenata kako bi dešifrovala šta pokušavaju da kažu. Liopa je rekla da aplikacija ima ograničen rečnik koji može da razume više od fraza u isto vreme koje su korisne za pacijente na intenzivnoj nezi.

Aplikaciju trenutno testira tim Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt. Studija izvodljivosti počela je prošlog oktobra i nastaviće se u prvoj polovini 2023. „Sarađujemo na ovom važnom istraživanju kako bismo videli koliko naši pacijenti mogu imati koristi od ove tehnologije, i radujemo se tekućoj saradnji sa timom Liopa“, rekao je dr Majkl C Toph, jedan od voditelja studije. „Nadamo se da ćemo poboljšati ukupnu sposobnost TL pacijenata da komuniciraju nakon operacije”. Liopa kaže da će ispitivanje izvodljivosti biti praćeno većom studijom, koja će biti sprovedena na više lokacija u SAD. Godine 2021., start-up je obezbedio ugovor za SRAVI koji će se koristiti u bolničkim jedinicama u bolnici Royal Preston u Engleskoj.

Liopa, ogranak Kraljičinog univerziteta u Belfastu (KUB) i njegovog Centra za bezbednosne tehnologije, dobila je „značajnu investiciju“ od Fonda za budućnost britanske vlade 2020. za istraživanje i razvoj. Takođe je podržan od strane KUB-ovog ogranka za komercijalizaciju KUBIS, kao i od Invest NI-ovih fondova za pristup finansijama i Techstart NI.

Izvor: Siliconrepublic

eFakture


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.