Life Is Strange 2: Episode 4 – Faith

0
33

Čitav luk priče Sean Diaz-a u filmu Life Is Strange 2 vrteo se oko njegove želјe da nauči svog mlađeg brata Daniela kako da kontroliše svoje moći i obezbedi da oni stignu u Puerto Lobos u Meksiku. Igrači su gledali kako se dva vuka spremaju u epizodi 1: Roads do Sean-a koji sprovodi njegov status velikog brata na Daniel-u u epizodi 2: Rules i izazivaju rane znake varničenja u njihovoj krhkoj vezi. Epizoda 3: Wastelands je postavio klimaktični kraj koji je sudbinu različitih likova, u zavisnosti o odabranim odlukama, ostavio da visi u ravnoteži. Za Sean-a je, međutim, to bio znak da je Daniel prekršio ‘pravila’ koja su postavlјena nad njegovim moćima i osetio je njihov pun teret po cenu gubitka oka. Epizoda 4: Faith se odnosi na Seana, čiji je čitav plan delovanja od početka na ivici propasti. Dontnod Entertainment savršeno prebacuje potpuni fokus na Sean-a i njegovu jedinu želјu za ponovnim ujedinjenjem sa Daniel-om, sa igračima koji su tretirani na rollercoaster vožnja emocija koja izvlači najdublja osećanja.

Epizoda 4 – Faith ne troši vreme da nastavi odmah nakon događaja iz Epizode ​​3 – Wastelands i buđenja Sean-a u bolnici u severnoj Kaliforniji. S obzirom na naglasak koji je Dontnod stavio na temu vukova, Sean se oseća poput saterane životinje i očajnički želi da pronađe Daniela pod svaku cenu. Igračima se prikazuju posledice izbora donesenih u Epizodi 1 – Roads i Epizoda 2 – Rules kroz pisma koja je Sean dobio od različitih likova, u rasponu od Cassidy-a do Chris Eriksen-a. Tu je i prijatan segment sa novim likom Joey-em, koji radi u bolnici i uspostavlјa značajno prijatelјstvo sa Sean-om. Iako imaju samo kratku interakciju, njihova veza se oseća verodostojno u dvomesečnom vremenskom okviru između treće i četvrte epizode. Dontnod konstruiše zabavan segment da Seon beži iz bolnice i različite izbore kojima bi se moglo pobeći iz sobe. U zavisnosti od izbora igrača, Sean bi mogao da ima priliku da komunicira sa Finn-om i gleda ih kako razmenjuju srdačnosti. Za Finn-a to savršeno zaokružuje njegov odnos sa Sean-om i Daniel-om i pruža dopadlјiv zaklјučak njegovom luku priče.

Dontnod se ne uzdržava teško pogađajuće priče za Sean-a, kako na njega fizički, tako i na mentalni uticaj, dok pokušava da pronađe Daniel-a u Haven Point-u. Francuski programeri se nisu bojali da se dotaknu kontroverznog zida predsednika Donald Trump-a preko meksičko-američke granice, oba brata Diaz suočena su sa neprijatelјskim rasizmom i Cassidy-inom istorijom rasne tenzije u njenoj porodici. Iako je tema rasizma varirala u svim gore pomenutim primerima – neki su bili direktno u središtu segmenata priče – Dontnod se vraća na nju i dobro se nosi sa Sean-ovim suočenjem sa rasističkim karakterom, Chad-om. Uznemirujuće je za igrače koji gledaju – i doživlјavaju – Chad pokazuje svoju ksenofobiju u punoj meri fizičkim i verbalnim napadom na Sean-a. Naravno, programeri omogućavaju igračima da se suprotstave Sean-u kroz različite izbore, ali svaki od Chad-ovih napada čini njegovu opsesiju da ga ponizi još jačom. Chad se ruga Seanu pokušavajući da ga natera da „deli njegov jezik“, izgovara različite fraze na španskom i peva pesmu. Sean-ov glasovni glumac, Gonzalo Martin, savršeno obuhvata njegova osećanja nakon segmenta i takođe pruža zadivlјujuće performanse tokom Epizode ​​4 – Faith.

Baš kao i rasizam, Dontnod nastavlјa da isprepliće druge teme u epizodi 4: Faith i stavlјa veliki fokus na ulogu religije i LGBT reprezentacije. Epizoda 3: Wastelands je u potpunosti prihvatila mogućnost da Sean ima intimnu vezu bilo sa Cassidy ili Finn-om, ali predzadnja epizoda sa poštovanjem se bavi kako se homoseksualnost lika suprotstavlјa ideji o verskim vrednostima njihovih roditelјa. Kulminira u smislenoj pozadinskoj priči za jedan lik i bavi se problemom prihvatanja nadalje, nastavlјajući da gura granice u igrama i reflektovanju važne teme za mnoge lјude. Religija zauzima glavnu temu drugog čina epizode ​​i ona se dobro obrađuje kroz različite likove, naročito velečasnu majku Lisbeth Fischer. Dontnod je Fischer-ovu, slično Merrill-u, stavio kao glavnog antagonistu epizode ​​i udubio se u ideju indoktrinacije i izgradnje kulta. Jacob, koji je predstavlјen u epizodi 3: Wastelands, vraća se u epizodu i postaje važan sporedni lik zajedno sa svojom bolesnom sestrom Sarah. Fischer-ova pokazuje nijanse Majke Tereze i pokazuje potpuno verovanje u moć iscelјenja kroz religiju nad medicinskom naukom, s tim što odbija da dozvoli Sarah da vidi lekara. Dontnod je pokazao da je više nego sposoban efikasno da se bavi takvim temama u prvom Life Is Strange, ali je upravlјanje rasizmom i homoseksualnošću u Life Is Strange 2 bilo sjajno.

Epizoda 4: Faith može da ima osećaj kao da je kraće iskustvo u odnosu na prethodne tri epizode, ali se oseća izbalansiranije u pogledu svog tempa. Jedva da ima sadržaja za popunjavanje gotovo u celoj epizodi, a fokus na Sean-a čini ga upečatlјivim narativom od početka do kraja. Dontnod nastavlјa da koristi odličan zvučni zapis Life Is Strange 2 tokom važnih segmenata kako bi stvorio više atmosferskog iskustva. Taman kada se učinilo da bi cela priča oko Sean-ove i Daniel-ove majke, Karen Reynolds, mogla da isklizne sa slike, sjajno je utkana u priču uoči finala. Igrači mogu da podele smislene trenutke sa Karen, dok istovremeno uče više o razlozima zbog kojih je napustila porodicu Diaz. Iako se njeni razlozi za odlazak osećaju pomalo mutni, njena integracija u priču se čini prirodnom i pomaže da osigura da Life Is Strange 2 ne ostavlјa nijedan labavi kraj nevezan. Epizoda 4: Faith izbegava potrebu za nezavršenim krajem i namešta klimatsko finale na njegovo mesto, što igračima ostavlјa dobro zasluženi završetak na Sean-ov mukotrpan put da pronađe Daniel-a.

Life Is Strange 2 u potpunosti je iskoristio zaklјučak za epizodu 3: Wastelands sa pričom koja u potpunosti dočarava Sean-ov lik i njegovu vezu sa Daniel-om. Baš kao što su prve tri epizode ​​pokazale žrtve koje je Sean učinio da zaštiti svog mlađeg brata, Dontnod nije izvukao udarce u epizodi 4: Faith, gurajući ga do granice i psihički i fizički. Igrači će biti zadovolјni dobro izbalansiranom epizodom koja na dostojanstven način istražuje seksualnost i rasizam. Seksualnost je humanizovana u svom najčišćem obliku u četvrtoj epizodi i izazivaće empatiju kod svih igrača. Gonzalo Martin-ov glumački nastup je izvanredan i oživlјava Sean-ove surove emocije dok se vraća natrag do Daniel-a. Sean-ova cela teskobna avantura, od početka do kraja, isplati se odličnim završetkom epizode. Iako će možda trebati malo vremena da se sačeka pre izlaska Epizode ​​5, Epizoda 4: Faith donosi fantastičnu epizodu fokusiranu na priču i postavlјa savršenu odskočnu dasku za sledeću stanicu braće Diaz iz Puerto Lobos-a. Sean je možda izubijan, u modricama i zauvek rannjen njegovim ožilјcima, ali Life Is Strange 2 juriša do cilјa sa značajnim zamahom iza njega.

Life Is Strange 2: Episode 4 – Faith was last modified: april 5th, 2020 by ITN Team

The post Life Is Strange 2: Episode 4 – Faith appeared first on ITNetwork.

Original Article