Left Alive

Kompanija Square Enix je u zadnje vreme imala probleme, pa se često na meti kritika zbog svojih problema u razvoju na japanskoj strani, i nekih jednako čudnih stvari koje se događaju sa njenom imovinom na Zapadu. Međutim, lako je zaboraviti da Square Enix ima dugu istoriju eksperimentisanja, iako je njena manja cena korišćena za tiho klizanje između češćih sadržaja na AAA nivou. Sada, ‘Left Alive“, čudna, akciona igra preživljavanja sa elementima šunjanja, postavljena u Front Mission univerzumu, nam dolazi u trenutku kada se u Square Enix-u zapravo ne dešava ništa drugo, spuštajući se direktno pod svetla reflektora. Iako je očigledno da je ovo igra manjeg budžeta od trenutka kada je pokrenete, ovaj naslov krije mnogo toga ispod površine. To je taktička stealth igra pokušaja i promašaja koja se ne boji da vas ozbiljno kazni zbog neuspeha, i ne muči se sa velikim brojem dosadnih, pahuljastih pomoći igračima, kao što to mnoge druge igre preživljavanja rade. Uprkos problematičnim područjima, „Left Alive“ je fascinantno iskustvo koje nećete naći nigde drugde.

Što se tiče priče, „Left Alive“ nas je odmah podsetila na još jedan čudni, ali značajni japanski vojni akcijski serijal, „Ace Combat“. Ovde imamo fiktivne predstave o stvarnim teritorijama, oblikovane onime što nam je poznato u stvarnom svetu i objašnjeno kroz drastične socio-ekonomske promene. Postoji mnogo govorenja o proksi ratovima i klimavim globalnim savezništvima, koje se napinju do tačke pucanja pojavom Wanzers-a, mobilnih odela sa oružjem sa kojim su obožavaoci Front Mission-a i previše dobro upoznati. Pripovedanje u ovom delu nas podseća na „pravi robot“ mehaničku dramu, tako da smo ovde u potpunosti zbog toga, naročito zbog načina na koji igra krije, a na kraju i deli, svoje znanje.

Slično kao i različiti likovi koje igrate u priči, kao igrač u „Left Alive“ zaista ste u samom srcu nereda, vi ste samo još jedan vojnik na terenu koji se više bavi preživljavanjem nego svarivanjem svih apstraktnih, geopolitičkih gluposti oko vas. Naravno, možda ćete biti zainteresovani za ono što „Ruthia“ radi, ali ste takođe okruženi vatrom i smrću i možda je to još veći razlog za brigu. Međutim, možete uzeti neke lokalne novine ili drugu dokumentaciju usput, ili pomoći da se preživeli preveze na bezbedno, što vam može dati neko znanje. Međutim, nećete sve to dobiti tokom prvog prelaska igre.

„Left Alive“ je super intrigantan hibrid prikrivene akcije, „roguelike“ napretka, i… društvene igre? Svaki nivo predstavlja sopstveni, veliki prostor. Tabla, ako tako hoćete. Rasuti po tabli, koju ćete poduže istraživati na ekranu mape, neprijatelji su ti koji zauzimaju namerne prostore, imaju stroge rute, i često se okupljaju negde između vas i vašeg cilja u „opasnim zonama“. Ovde ćete često pronalaziti leševe drugih igrača, jer to su mesta gde ćete mnogo puta umirati.

Ovo nije kao „Metal Gear“ igra, u kojoj se obično možete izvući da ne budete opaženi dokle god igrate smireno i pametno. Obično, ako budete primećeni u „Left Alive“ znači da vam je bolje da ponovo pokrenete igru od zadnjeg sačuvanog stanja, jer će vas proganjati i polako ubijati devet od deset puta. Možete preživeti, ali po cenu dragocenih resursa i verovatno, vašeg ključnog mesta na tabli/mapi. Ovi prostori su presudni jer ne samo da možete naići na „sporedne zadake“, kao što su civili kojima je potrebno spasavanje, već postoje i tačke čuvanja napretka na ključnim lokacijama. Često, preživljavanje u „Left Alive“ znači pokušaj da se probijete od jedne do druge tačke, jer dokle god možete stići do sledeće tačke u jednom komadu, možete disati i planirati narednu fazu svoje izlazne strategije.

‘Left Alive’ nije akciona igra sa ciljem da se dobro osećate. Iako ćete povremeno dobiti divan kontrast skakanja u Wanzer i dizanja stvari u vazduh, većinu vremena ćete provesti sa neučinkovitim pištoljem ili krhkim oružjem za borbu prsa u prsa kao što je metalna cev. Čak i osnovni neprijatelji zahtevaju nekoliko metaka da budu uklonjeni, i dok možete da uklonite bezbedonosnu bespilotnu letelicu sa neba jednim metkom, svako u blizini će to čuti i doći da proveri šta se to zbiva. Umesto toga, najbolja šanza za izlaz toga leži u alatima koje možete da napravite na osnovu materijala koje možete da sastavite, kao što su komadi tkanine, prazne boce i delovi tehnologije. Ovo su vaši Molotovljevi kokteli, vaše improvizovane granate, vaše slabe nagazne mine. Skoro nijedan od ovih alata nije dovoljno dobar da napravi mnogo ubistava, ali svi oni služe kao ključna distrakcija koja će napraviti ili slomiti tu tačku zagušenja između vas i sledeće tačke. Skoro uvek ignorišemo bacanje stvari kao što su prazne boce u većini stealth/akcionih igara, ali u ‘Left Alive’ nam je to bio osnovni način preživljavanja.

Ranije smo spomenuli roguelikes, i to ne samo zato što vas „Left Alive“ nemilosrdno i često ubija. Iako probijanje kroz sva poglavlja i table može potrajati i do 15-20 sati, ovo je zaista jedno iskustvo zasnovano na prelaženju. Verovatno nećete uspeti da prođete kroz prvi prelazak sa svim sadržajima sa strane, ali kada pobedite, dobićete poene koje možete unovčiti za permanentne nadogradnje. Ideja je da ćete, na kraju krajeva, proći dovoljno puta da biste zaista ojačali, i dok idete, otkrivaćete sve više i više o igri, njenoj priči i više borbenih nijansi. To je kao, anime vojni „Pathfinder“ ili tako nešto.

Naravno, „Left Alive“ je daleko od uglađene video igre. Vi ćete se boriti protiv kontrola, kao što je slučaj kada smo pokušali da se uspravimo uz zaklon samo da bismo napravili glasnu zvezdu ispred neprijateljskog vojnika. To je bilo užasno. Vizuelno, igra je pomalo mutna i ustajala, iako dizajnerski rad poznatog Ioji Shinkava iz „Metal Gear“ daje „Left Alive“ određenu energiju koja pomaže da se prodaju univerzum i vibracije očaja. Da ne bude zabune, ovo je zaista nekvalitetna igra, i to takva da zahteva puno strpljenja da izvučete maksimum iz nje. Međutim, postoje ljudi za koje znamo da će progutati ovu igru, pogotovo oni koji vide potencijal u koceptima kao što je „Metal Gear Survive“.

Oprezno preporučujemo čitaocima ‘Left Alive’, pogotovo ako stvari kao što su „loš izgled i kvalitet, ali jedinstvena niskobudžetna japanska žanrovska igra“ čine da vaš rolodeck zasvetli i zavrišti na vas. Ova igra zahteva strpljenje, kako zbog glacijalnog tempa tako i zbog nemilosrdne težine. Potrebno je malo kopati ispod onoga što izgleda kao da je dostupno po nominalnoj vrednosti, i odbacivanje AAA konvencija o dizajnu igara. Međutim, često smo bili voljni da previdimo sve očigledne mane u korist angažovanja sa onim što se nalazi u neurednom jezgru ‘Left Alive’, nekoj vrsti ultra-hardcore igre koja je nalik „Metal Gear“ ali ne zaista, igri koja predstavlja bekstvo iz sobe/solo društvenu igru koja je zaista pokrenula naše mozgove.

Zahvaljujemo se firmi ComputerLand na ustupljenom promo kodu za igru.

Left Alive was last modified: март 25th, 2019 by ITN Team

The post Left Alive appeared first on ITNetwork.

Original Article