Lažnim nagradnim igrama na Facebooku prevarili hiljadu građana Srbije

Beogradska policija uhapsila je šest osoba iz Šida i jednu iz Beograda zbog neovlašćene upotrebe tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

D.D (20) iz Beograda se sumnjiči da je organizovao šestoricu uhapšenih iz Šida da za novčanu naknadu, dovodeći u zabludu oštećene da učestvuju u nagradnoj igri poznatih brendova na Facebooku, prikupljaju lične podatke građana.

Osumnjičeni T.M (20), P.V (46), B.N. (18), Ž.B. (21), G.A. (25) i P.S. (21), svi iz Šida, se terete da su u dužem vremenskom periodu na Facebooku objavljivali lažne nagradne igre privrednih društava i brendova “Huawei communications”, Idea, NIS, DIS, Komercijalna banka, NLB banka, Lidl, Erste banka, Asus, Vitorog, Stihl, Delhaze, Maxi, “Husqvarna-Products”, Fiat Srbija i drugih.

Oni su, kako se sumnja, služeći se lažnim nagradnim igrama od učesnika tražili da im dostave fotografije ili skenirani lični dokument, uglavnom lične karte ili pasoše, na kojima se vide njihove fotografije, adrese, brojevi telefona i drugi lični podaci. Sumnja se da su na ovaj način neovlašćeno pribavili fotografije ličnih dokumenata od više hiljada građana.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela računarsku opremu koja je korišćena za izvršenje krivičnog dela, dva automobila marke “BMW” i 7.620 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

Original Article