Lažni deepfake glasovi pokrali na milijune dolara

Stručnjaci za sigurnost iz tvrtke Symantec upozoravaju na porast takozvanog "deepfake audia" u prijevarama koje su do sada kriminalcima omogućile krađe, kako kažu, "više milijuna dolara".

Za razliku od deepfake videa, lažne glasove, odnosno deepfake audio je puno lakše izraditi, a Symantec se susreo s tri slučaja u kojima su kriminalci koristili lažne glasove izvršnih direktora raznih tvrtki kako bi varali osobe u financijskim odjelima i natjerali ih da obave transfere novca na svoje račune.

Symantec kaže da se AI sustav može trenirati korištenjem velikih količina datoteka, odnosno zvučnih zapisa šefova tvrtki koji su javno dostupni, a za tu bazu se koriste korporativni video materijali, sjednice s financijskim izvještajima, medijska pojavljivanja, govori na konferencijama i prezentacijama, kako bi se stvorio model nečijeg glasa, u koji nitko neće posumnjati da je lažiran.

Obzirom da izrada takvih "savršenih" deepfake glasova zahtijeva puno utrošenog vremena, novca i puno procesne računalne snage, da bi se stvorila dobra intonacija i ritmovi nečijeg glasa, jasno je da se ovakvim prijevarama bave vrlo sofisticirani kradljivci. Ukratko rečeno, ako vas nazove šef i zatraži da prebacite novac na neki nepoznati račun, preporučamo vam da to ne učinite dok ga ne vidite uživo oči u oči ili dok pred vama ne potpiše nalog.

Original Article