Last Stop

0
650

Programeri Variable State učinili su veliku izjavu sa debitantskim naslovom Virginia. Igra koja je osvojila BAFTA-u vodila je igrače kroz putovanje usredsređeno na priču koje je prikazalo narativnu avanturu na originalan i zanimlјiv način, i razumlјivo je bilo veliko interesovanje za ono što će Variable State sledeće da učini. Sada je na to pitanje odgovoreno studijskim trudom Last Stop.

Iako je Last Stop još jedna narativna avanturistička igra, ona je izuzetno različita od Virginia-e, umesto da poprimi oblik natprirodne naučno-fantastične misterije u modernom Londonu podelјene između tri različite radnje. Postoji zamena tela u stilu Freaky Friday pod nazivom Paper Dolls, dok Domestic Affairs pokriva priču o ambicioznom operativcu za privatnu vojnu firmu. Konačno, Stranger Danger je priča o grupi tinejdžera koji postaju malo previše radoznali prema komšiji, a sva tri pravca se mešaju da bi stvorili širu fabulu.

Iako su priče različite, u najmanju ruku se osećaju tonski slično. Uprkos natprirodnim elementima Last Stop-a, on uglavnom uspeva da ovo ispreplete sa ličnijim delom životnog fokusa, poput odnosa između muškarca i njegove ćerke, društvenih nevolјa tinejdžerke i šta se dešava kada se otkrije lјubavna afera radoholičara. Iako se Virginia ponekad osećala kao produžetak Twin Peaks-a, Last Stop se oseća kao epizoda Doctor Who-a zahvalјujući ovom spoju normalnosti i naučne fantastike.

Last StopMeđutim, ovo ne ide uvek u korist Last Stop-a, jer je svaka od priča u stanju da se na drugačiji način nosi sa ovom promenom. Paper Dolls je najuspešnija u grupi, nikad nije postala toliko ozbilјna i visoke koncepcije da oduzme stvarnu emocionalnu vezu sa njenim simpatičnim likovima. Stranger Danger takođe deluje prilično dobro, zahvalјujući njegovim preokretima koji pomažu da se pojača misterija, ali Domestic Affairs su previše vijugavi da bi zaista privukli pažnju igrača.

Likovi Last Stop-a se u najmanju ruku izdvajaju, sa vrlo jasnim razlikama između cilјeva svakog od njegovih glavnih protagonista. Ambicija i paranoja Meena-e iz Domestic Affairs bar delimično pokreću njenu priču dalјe od njenog manje zanimlјivog narativnog luka, dok razlike između John-a i Jack-a u Paper Dolls-u osiguravaju da njihova priča o zameni tela ostane zanimlјiva. Međutim, neki sporedni likovi su manje impresivni, poput karikature kancelarijskog menadžera sa svinjskom glavom u Paper Dolls priči.

Last Stop tada zauzima veliki desni zaokret za njegovo finale, pojačavajući njegove elemente naučne fantastike kako bi zamenio njegov utemelјeniji pristup. Ovde se sve tri priče stapaju u jednu, i iako je dobro primenjeno iz perspektive igranja, tonalni pomak je sigurno neskladan. Igraču nije dato vreme da istražuje ovo novo okruženje, čineći da se oseća požurivano i pomalo nedovolјno urađeno.

Last StopDeo ovoga je zbog nekih binarnih izbora koje igrač treba da donese na kraju igre, što malo pojeftinjuje filmsku prirodu iskustva. Generalno, Last Stop se oseća poput Telltale igre, od umetničkog stila do dijaloga i igranja zasnovanog na QTE-u (mada uz dodatak puno šetnje i trčanja po retkim londonskim ulicama). Međutim, igra je mnogo linearnija uprkos podelјenim pričama i ne upravlјa istom fasadom po izboru koju je Telltale tako uspešno utkao u najzanimlјivije delove poput The Walking Dead, delom pogoršane ovim strogim binarnim izborom u završnici.

Tu i tamo ima i nekoliko manjih problema. Uklјučeni su neobični vizuelni problemi, poput isecanja likova ili čudnih pokreta kose, mada retko dovolјno da izvuku igrača iz iskustva. Više je uočlјiv problem sa nekim dijalogom, koji se ponekad čini pomalo pojednostavlјenim, a drugi može da se oseća prilično razuzdan, posebno kada su u pitanju tinejdžeri Stranger Danger -a.

Generalno, Last Stop je nešto kao miks. U njegovom najbolјem izdanju to je uživajuća i obuzimajuća narativna avanturistička igra, a Paper Dolls su definitivno dovolјno dobar pravac da bi je samostalno izveli ako bi bila proširena. Međutim, različit kvalitet njegove tri priče i nezgodan narativni pomak u poslednjem poglavlјu, znače da se Last Stop oseća pomalo kao propuštena prilika kada je sve rečeno i urađeno, i dobra igra koja bi mogla da bude odlična sa samo malo više sadržaja i nekim strožim skriptama.

Last Stop was last modified: 6 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Last Stop appeared first on ITNetwork.

Original Article