Laseri rešenje za problem otpada u kosmosu?

0
84
laseri-resenje-za-problem-otpada-u-kosmosu?

PC Press Studio

PCPress.rs Image

Oko 25 hiljada komada različitog otpada prečnika većeg od 10 centimetara orbitira oko planete Zemlje, dok se oko 100 miliona s prečnikom preko jednog milimetra kreće velikim brzinama, a većinu čine delići koji su se u nekom trenutku odvojili od letelica i satelita i krupnijih delova otpada. U budućnosti bi mogli da predstavljaju potencijalnu opasnost za opremu u svemiru i komunikaciju na Zemlji.

PCPress.rs Image

Novo rešenje bi moglo da podsećana rasplet iz naučno-fantastičnih filmova, budući da su u priču uključeni laseri. Jedan startap planira da se reši kosmičkog otpada uz pomoć satelita koji će biti opremljen laserskim dodacima. U pitanju je Orbital Lasers koji sarađuje s japanskom kompanijom za upravljanje satelitima SKY Perfect JSAT.

Plan je da se komadi otpada uklanjaju uz pomoć laserskih zraka, a tako da se ne manja putanja objekata koji su meta. Ističe se da i najmanji komadi mogu da postanu vrlo opasni kad se kreću velikim brzinama – primer je onaj koji je ugrozio Internacionalnu svemirsku stanicu. Posada je u julu 2015. godine primetila veliki komad otpada koji se kreće ka stanici. Radilo se o dobro poznatom komadu kosmičkog otpada, pa je objekat već imao ime – Object No. 36912.

Znalo se da Object No. 36912 potiče sa sovjetskog meteorološkog satelita koji je lansiran 1979. godine. Satelit je bio dizajniran da potraje samo dve godine, pa je nekoliko decenija kasnije jedan njegov deo stigao u obliku opasnosti. Komad nije bio veći od tanjira za serviranje hrane, a oko stanice je bezbedno kružio nekoliko godina, da bi 2015. godine je promenio putanju i krenuo direktno ka njoj. I manji delovi mogu da nanesu štetu, čak i oni koji nisu veći od jednog milimetra.

Broj satelita u Zemljinoj orbiti se brzo uvećava, pa se procenjuje da će do 2030. godine biti lansirano između 20 i 58 hiljada. NASA je već izrazila zabrinutost nakon što je 40 Starlink satelita kompanije SpaceX stradalo u geomagnetnoj oluji, jer veći broj satelita znači i više potencijalnog otpada.

Sve je više onih koji se nadaju da bi laseri mogli da reše ili bar ublaže problem, a ostaje da se vidi koliko će ideja brzo napredovati.

Izvor: PC Gamer

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.