Langrisser I & II

0
436

Satoshi Urushihara je umetnik koga često nazivaju „majstorom grudi“. Pogledajte njegov opus i videćete zašto – muškarac ima određenu preokupaciju sa ženskom anatomijom koja se izliva u njegovim sugestivnim umetničkim delima. Međutim, on nije samo jednostavan fetiš umetnik. Govorimo o jednoj jedinoj osobi koja je definisala izgled anime određenog doba, pogled koji je iskliznuo u video igre pod uticajem animea. Glavni među njima su Langrisser i Growlanser serije, dve zvezdane taktičke RPG franšize koje su zaslužile mnogo bolјe nego što su imale na Zapadu.

Langrisser I & II je zbirka prve dve igre u nizu, stvorena za modernu publiku i ispolirana modernom mehanikom, kako bi se udvarala novopridošlima. Ali da li će oni novopridošli, gladni drugog SRPG-a posle Fire Emblem: Three Houses, naći mnogo toga da vole ovde?

Svet Langrisser-a vrti se oko titularnog mača, za kog se govori da daje neograničenu moć onome ko ga drži. Baldea, kralјevska porodica, čuvala je ovo oružje generacijama i predsedavala je dugim, blaženim vladanjem u njihovom kralјevstvu El Sallia. Ali jednog lepog dana preteće Dalsis carstvo napadne i traži snagu mača za njih same. Kralј je svrgnut, i sada je mladi princ Ledin zadužen da vrati Langrisser-a i otera napadačku imperiju.

Langrisser I & IIAli čekajte, ima još! Uklјučeni nastavak događa se stotinama godina nakon toga, kada je vladavina Baldea samo mit, a svet je doveden u stanje večnog nasilјa. Mladi lutalica Elwin i njegov mag drugar, Hein, lutaju razorenim zemlјama pokušavajućida preživeusred nemira pretećeg Raiguard Carstva. Nažalost, završavaju zahvaćeni u ratu kada priskaču u pomoć Liana-i, devojci koju carstvo traži iz nejasnih razloga. Pre nego što trio to shvati, oni se spremaju protiv cele vojske. Zar ne mrzite kada se to dogodi?

Da budemo nepristojni, obe Langrisser igre nemaju najoriginalnije naracije na tržištu. One su vrlo obavijene flertom animea sa velikom fantazijom u ranim 90-ima, a ako niste u tome, to će se odbiti od vas. Imamo veliku nostalgiju za takvim vrstama prediva, i stvarno volimo likove koji naselјavaju obe naracije. Pored toga, sa dvadesetak jedinstvenih završetaka priče i preko 500 potencijalnih rezultata likova, ovde ima puno toga da se shvati.

Langrisser I & II su taktički SRPG-ovi u venu Fire Emblem-a i dolaze sa svim zamkama tog žanra. Mreže, procenti pogotka, RNG, promene klase… sve je ovde, i ako je to vaša stvar, ovo je vrlo dobar jedan od tih. Langrisser možda nema sva fenomenalne specijalne karakteristike njegove konkurencije, ali nadmašuje njegove vršnjake u dve glavne oblasti: njegov dizajn mape i spremnost da vas potpuno zbune.Langrisser I & IIJednom kada se glavni likovi i njihovi klanovi mesnatih oklopa su bačeni na kartu, igra je nemilosrdna u njenim pokušajima da primora igrače na što više neprijatnih situacija. Pripremite se da se razdvojite, budete primorani na uske hodnike i opkolјeni sa svih strana preko raširenih mapa. Pripremite se da se borite protiv neprijatelјa koji su mnogo jači od vaših jedinica, da budete kažnjeni zbog lošeg usklađivanja oružja i da budete obuzdani čak i kada pokušate da isporučite napad koji ima manje od 50% šanse da uspe.

Langrisser I & II nije igra napravlјena za novopridošle u žanr. Sada, kao neko ko uklјučuje svoje stvari poput Knights In The Nightmare, Luminous Arc i Valkyria Chronicles među našim omilјenim igrama, mi pozdravlјamo izazov. Dobar je osećaj kad ste nokautirani zbog loših procena, a tu je i osnovna radost mikroupravljanja svake jedinice do njihovog najvećeg potencijala. Gledati našu malu armiju krhkih boraca kako preuzima mapu, kvadrat po kvadrat, rešetku po rešetku, jedno je od najzadovolјnijih osećanja u igranju za nas. Za kompletne JSRPG štrebere poput nas, ova igra je u osnovi mehanički mokri san.

Umetnička dela Urushihara-e su ikonična, a kao što je to bilo prikazano nedavno, Growlanser: Wayfarer of Time, iz 2011. godine, obavio je fantastičan posao ažuriranja ove moderne publike. Sitni detalјi, oštri uglovi, izrazita paleta boja i opšta mekoća nisu za razliku od bilo čega drugog u igrama, a bilo koja igra sa njegovom umetnošću je povišena deset puta njegovim prisustvom. I ne samo to, već su i njegova vrlo umetnička dela definisala izgled Langrisser-a. Pa šta su programeri smatrali prikladnim da urade?

Langrisser I & IIVidite, nemamo svađu sa Ryo Nagi-em. Momak je dobar umetnik, i on je savršeno vešt u pružanju pouzdane moe estetike za lјude koji su u tome. Ali njegovi reimaginacija Langrisser-a likova su samo dosadne. Nјima nedostaje iskakanje, talenat, pažnja za detalјe koje Urushihara ulaže u sve što je ikada radio. I ne samo to, već dizajni aktivno uništavaju klјučne aspekte određenih dizajna, poput brisanja klјučnih detalјa odevnih predmeta ili osvetlјavanja kože tamnijih likova. To je poput obećanja nekome Quesarito-a, a zatim im uvalite mlaki Del Taco.

Vredno je napomenuti da možete da se igrate sa starom umetničkom imovinom, ali to izgleda kao kompromis. Potpuni remake ovih likova trebao je dođe sa ažuriranim umetničkim delima iz Urushihara, ili poput Ys i Fire Emblem-a, izgradio je novu estetiku koja je moderna, a da ne žrtvujete izgled potpisa franšize.

Očekivano, čak i ako novom umetničkom delu nedostaje ni jedan jod originalnog šarma, Langrisser I & II je još uvek solidan paket za lјubitelјe SRPG-a. Dobijate dve igre sa mnoštvom dubine i sadržaja, plus neke od zadovolјavajućih taktičkih igara poslednjih godina. To je nesavršeno pakovanje, naravno, i ne možemo da kažemo da bihga preporučili bilo kome. Ali za zaluđenije strategije i anime fanove? Da, grebaće taj svrab dok se ne pojavi sledeća Disgaea.

Langrisser I & II was last modified: 9 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Langrisser I & II appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)