Kripto gigant FTX tone u bankrot

0
68
kripto-gigant-ftx-tone-u-bankrot

PCPress.rs Image

Kriptovaluta FTX podnela je zahetv za bankrot u SAD, tražeći sudsku zaštitu od vraćanja novca korisnicima.

PCPress.rs Image

Bivši šef Sem Bankman – Frid podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora, saopštila je kompanija. Njegovo carstvo FTX propalo je za manje od nedelju dana, čime je značajno poljuljano poverenje u tržište kriptovalute.

Kripto kralj je u petak na Twitteru napisao da mu je žao što se ovako završilo, i da se nada u oporavak. Da li se nada u oporavak kada traži zaštitu od vraćanja novca korisnicima? Berza je pala, a špekulanti su bili spremni na rizik i ostali su bez uloženog. Stari scenario koji se ponavlja unazad više vekova.

Kriptovaluta kao nova opcija tržišta se naglo i iznenada pojavljuje u naše živote unazad nekoliko godina. I nakon par godina i dalje imamo ljude koji nikada nisu čuli za kriptovalute ali i one koji jesu ali ne razumeju o čemu se tu zapravo radi. Kriptovaluta se pojavljuje i kao zvanična opcija plaćanja, Ukrajina dobija pomoć u obliku kriptovaluta, države Arabije se suočavaju sa energetskim krizama, naučnici ukazuju na „ekološku štetnost“ ove privrede, Bela kuća angažuje svoje službe kako bi se kriptovaluta zaštitila ili primenila.

Kriptovaluta je prisutna, razumeli je mi ili ne, znali za nju ili ne. Ovaj potres na kriptotržištu je samo jedan od potresa i ne mora mnogo da znači. Sony je bio hakovan primera radi. Noika je izgubila prvo mesto. Promene se u poslovnom svetu nužno dešavaju. Kao i na berzama gotovo svakodnevno.

Kriptovaluta je usko povezana sa idejama NFT, metaverzumom, avatarima, plaćanjem karticama. Reč je o digitalnom svetu koji pokušava da raskine veze sa analognim svetom. Tako ne možemo kriptovalutu posmatrati izolovano od konteksta. Kao takva učestvuje zajedno sa drugim proizvodima u kreiranju neke nove stvarnosti. Možemo sa pravom da postavimo pitanje da li je to zaista nova stvarnost ili je pak reč o većoj kontroli – blockchain.

Sam blokchain možemo da prevedemo kao blokirani lanac ili kao neku vrstu katanca, lisica na rukama. Iako, ova tehnologija u velikoj meri štiti našu imovinu i pokazuje nam sve naše podatke, da li nam je tako nešto zaista potrebno? Svakako da je mnogo bolje od svima nama poznatog obrasca: nedostaje jedan papir. Ova tehnologija može da spreči prodaju jednog stana nekoliko puta. Ali može da spreči i našu slobodu u potpunosti. Možda nam nije potreban blokchain već sistem koji funkcioniše.

Izvor: bbc.com

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.