Kraljica otvorila prvi čelični 3D printani most

0
237

Nizozemska kraljica Maxima svečano je otvorila prvi 3D printani čelični most na svijetu koji su izradili roboti tvrtke MX3D.

Most izrađen od 6 tona nehrđajućeg čelika dugačak 12 i širok 6,3 metra postavljen je preko kanala u Amsterdamu, a na njemu su radili dizajneri Joris Laarman Laba i brojni drugi partneri među kojima su ABB, Air Liquide, ArcelorMittal, Autodesk, AMS Institute i Lenovo.

Prema originalnom planu most je trebao biti izrađen na mjestu postavljanja, no zbog sigurnosnih i tehničkih razloga izrađen je u tvornici i potom prenesen na kanal.

Čitav proces 3D printanja trajao je 6 mjeseci i dovršen je još 2018. godine, no zbog čekanja na rekonstrukciju kanala most je stajao u skladištu tvornice sve do danas, kada su ga prevezli brodom i postavili uz pomoć dizalice.

Za razliku od građevinskog 3D printanja betonom, gdje printer istiskuje sloj po sloj materijala, 3D printanje čelikom je izvedeno prilično drugačije, pomoću četiri robota koji su varili slojeve metala sve dok čitava konstrukcija nije bila dovršena.

Nakon što je kraljica Maxima otvorila most, inženjeri su joj rekli da je to ujedno i prvi pametni most jer se na njemu nalaze brojni senzori koji prikupljaju podatke strukturalnih mjerenja u vezi naprezanja, rotacije, opterećenja, pomicanja i vibracija, dok se također očitavaju podaci o čimbenicima okoliša poput kvalitete zraka i temperature.

Svi ti podaci se u realnom vremenu učitavaju u računalni model mosta, kako bi se inženjerima omogućilo stalno praćenje strukturalnog statusa, a ujedno će se pratiti i koliko će ljudi koristiti most.

Original Article