Koronavirus se koristi za širenje računalnih virusa

Opasni koronavirus kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila globalnom krizom jer je potvrđeno da se širi izvan Kine, počeo je izazivati paniku širom svijeta, a brojni internetski korisnici traže informacije o zaštiti, širenju virusa, liječenju i druge podatke.

Hakeri i cyberkriminalci vrlo brzo su iskoristili globalnu paniku, pa Bleeping Computer izvještava o povećanju napada s ciljem zaraze računala malwareom, koji se temelje na spam mailovima u kojima se nude detaljne informacije o koronavirusu.

Velika hakerska operacija s tim mailovima zasad je zabilježena samo u Japanu, putem mailova napisanih na japanskom jeziku kojima se širi Emotet malware, no budite sigurni da će i cyberkriminalci iz drugih dijelova svijeta ubrzo iskoristiti koronavirus za svoje akcije.

Stoga vam preporučamo da ne otvarate mailove u kojima se nudi "100-postotna zaštita od Koronavirusa" i slične, već informacije potražite na portalima službenih organizacija poput Ministarstva zdravstva RH, Svjetske zdravstvene organizacije WHO, ili se raspitajte kod svojeg liječnika.

Prema savjetima centara za kontrolu i prevenciju bolesti, najbolji način za sprječavanje širenja koronavirusa je pranje ruku i ostanak kod kuće ako ste bolesni, a slično vrijedi i za širenje računalnih virusa. "Perite" računalo antivirusom, ne "odlazite u goste" sumnjivim putovima (linkovima u mailu) i ne otvarajte pakete (attachemente) nepoznatih pošiljatelja.

Original Article