Kontroleri sada 3 puta popularniji među PC igračima, pogotovu Xbox kontroleri

0
43
kontroleri-sada-3-puta-popularniji-medju-pc-igracima,-pogotovu-xbox-kontroleri

Steam je bez prepira najpopularniji lanser za PC, i ništa mu se ne može ni približiti. Ova platforma je pomogla da PC geming postane još popularniji, a nedavno je postavljen rekord od 34 miliona istovremenih igrača u martu.

Ne treba ni reći da ima snažan položaj na PC gaming tržištu i da će nastaviti da dominira. Platforma je nedavno podelila nove podatke o preferencama igrača, navodeći da kontroleri stiču sve veću popularnost kao omiljeni uređaj za igranje.

Prema Steamu, igrači se više oslanjaju na kontrolere nego ikada ranije.

Valve je u novom izveštaju otkrio da je korišćenje Steam kontrolera naraslo na 15%, a 60% tih igrača koristi Xbox kontrolere. 26% igrača koristi PS5 kontrolere, a samo 10% Steam Deck.

“Landscape kontrolera se promenio.”

Valve

Valve je takođe otkrio da se 42% igrača koji koriste kontrolere oslanja na Steam Input. Ova brojka je razumljiva, pošto igre često nemaju podršku za različe tipove kontrolera.

Tamo Steam Input ulazi u igru. On može biti pravo spasavanje, posebno za one koji preferiraju kontrolere poput DualShock 4. Niko nije iznenađen što većina igrača koristi Xbox kontroler.

To je uglavnom zato što se PC igre oslanjaju na XInput API. Stoga, Xbox kontroleri se obično podržavaju odmah u gotovo svim PC igrama. Možda je najinteresantnija brojka ovde da je korišćenje kontrolera na platformi poraslo 3 puta od 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More