Kontrola zračnog prometa proširuje se na svemir

0
213

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo FAA, koja je zadužena za kontrolu zračne plovidbe, ozbiljno je shvatila nedavne letove Virgin Galactica i Blue Origina koji otvaraju vrata novom obliku zračnog prometa koji će uskoro masovno dovoditi ljude u svemir.

Agencija je objavila da otvara novi centar u Houstonu u koji će instalirati novu tehnologiju kako bi mogla pratiti komercijalne svemirske misije koje se lansiraju iz Teksasa i Novog Meksika.

Mada je naš planet dobro pokriven kontrolom zračne plovidbe, za što se koriste vrlo učinkovite tehnologije, cijeli radarski i kontrolni sustavi su postavljeni za praćenje letova na relativno malim visinama i brzinama manjim od brzine zvuka.

Stoga FAA otvara novi odjel pod nazivom Office of Spaceports i planira zaposliti djelatnike koji će se baviti praćenjem svemirskog prometa, a ujedno će izdavati licence za komercijalna lansiranja i slijetanja.

Pored toga američka kontrola leta otvara i SDI (Space Data Integrator) centar koji će primati i distribuirati podatke o lansiranjima i vraćanju letjelica u nacionalnu mrežu Sustava upravljanja protokom prometa (Traffic Flow Management System) u stvarnom vremenu.

Uz pomoć SDI-a FAA će biti u mogućnosti praćenja pozicija, visina, brzina i drugih važnih čimbenika, što će kako kažu, omogućiti kontrolorima i planerima misija da brže reagiraju na incidente te održe visoku razinu sigurnosti putnika koji će letjeti u svemir komercijalnim letovima.

Eto vam idealnog zanimanja budućnosti – kontrolor svemirskog prometa.

Original Article