Koji su najbolji USB stickovi na tržištu?

U jednom od naših prošlih članaka rekli smo malo više o book što je to Flash memorija. Kao jedna od skupina Flash memorije ubraja, odnosno ubrajaju se i USB stickovi. Puno je vremena prošlo otkako je Floppy disketa izašla iz upotrebe i otkako su prvi USB stickovi ugledali svjetlo dana.

S obzirom da je danas potreba za mobilnošću i sve većim kapacitetima za pohranjivanje podataka jako porasla, nije ni čudo što je proizvoddnja različitih vrsta Flash memorije, a samim time i USB stickova povećana.

Puno puta znamo čuti kako se za stvari govori da više uloženog novca znači i viši stupanj kvalitete. Iako to ne mora uvijek nužno biti tako, kada se govori o nekim stvarima kao što su tehnološki gadgeti, onda ipak ispada da je to istina. Slično je i sa USB stickovima. Kada ste posljednji put išli u trgovinu informatičke opreme i ondje malo bolje promotrili neke kvalitetnije USB stickove?

 

najbrži usb stick

 

Ako jeste onda ste mogli vidjeti kako je danas gotovo svaka trgovina koja prodaje takvu vrstu opreme, bogata USB stickovima. Pitanje se nameće koliko su ti USB stickovi kvalitetni i isplati li se davati stotinjak kuna za USB hang koji će možda prestati funkcionirati nakon godinu dana, a proizveden je od strane relativno nepoznatog kineskog proizvođača.

Baš iz razloga što je danas ponuda manje-više svega na tržištu vrlo velika, papa tako i USB stickova, često puta se zna dogoditi da ne vidimo koji je uređaj kvalitetniji i koji se više isplati kupiti. Ako planirate kupiti neki USB hang i htjeli biste da ti stickovi zaista budu i dugotrajni i kvalitetni i brzi, nastavite čitati naš članak. U nastavku ćemo nešto više reći o najkvalitetnijim USB stickovima koji su dostupni na tržištu!

 

SanDisk Extreme CZ80 (32 GB)SanDisk Extreme CZ80 (32 GB)

 

  1. SanDisk Extreme CZ80 (32 GB)

Ako nikada dosad niste imali nikakav USB hang za koji zaista možete reći kako se radi o USB sticku vrhunske kvalitete, to je vrlo vjerojatno iz razloga što posjedujete nekoliko (ili samo jedan) jeftinijih, a samim time i lošijih USB stickova. Kao što je kod grafičkih kartica slučaj da što je ona kvalitetnija i što pruža kvalitetnije grafičke prikaze slike da je skuplja, slično je i kod ove vrste Flash memorije.

Brzina zapisivanja i očitavanja podataka su ”alfa i omega” svakog USB sticka. Što je brzina zapisivanja, odnosno očitavanja podataka veća to je USB hang bolji i to više košta. Naravno, tu su uključeni još i neki drugi čimbenici kao što su kvaliteta USB utičnice, oblik, dizajn, itd., ali je ovo dvoje najvažnije.

SanDisk Extreme CZ80 od 32 GB spada pod skupinu USB stickova visoke kvalitete iz više razloga. Prvi i najvažniji razlog jokingly naravno brzina zapisivanja i očitavanja. Prema testovima u kojima su se testirale brzine zapisivanja i očitavanja podataka prilikom kopiranja velikih datoteka, ovaj USB hang je pokazao sljedeće rezultate: brzina zapisivanja bila je impresivnih 178 MB/s, dok je brzina očitavanja bila 229 MB/s.

Osim izuzetnih brzina, ovaj USB hang se može pohvaliti i poprilično kvalitetnom USB utičnicom koja sasvim lagano ulazi u USB utor, s time da je u isto vrijeme hang dosta kompaktan i čvrst, tako da se ne trebate bojati da ćete ga ”slučajno” pomaknuti ako zapnete za njega.

Ako želite USB hang visoke kvalitete i ako vam nije problem odvojiti između 40 i 80 eura (koliko ovakvi USB stickovi koštaju na internetu), u tom slučaju odaberite SanDisk Extreme CZ80.

 

Patriot Supersonic Rage 2 (128 GB)Patriot Supersonic Rage 2 (128 GB)

 

  1. Patriot Supersonic Rage 2 (128 GB)

Za Patriotov Supersonic Rage 2 USB hang od 128 GB (s time da postoji i inačica od 256 GB) velik broj korisnika smatra da se radi o najboljem USB sticku koji danas postoji na tržištu i to ne samo zbog više nego impresivne brzine zapisivanja i očitavanja podataka. Ako pogledamo ovaj USB stick, prvo što će nam upasti u oči jokingly dizajn.

Malen, ali opet ne tako malen da bi ulazio u skupinu microUSB stickova, kompaktan, čvrst – čak i vizualno ovaj USB hang odaje dojam vrhunske kvalitete. Prilikom testiranja Supersonic Rage 2 je zaista pokazao ono zbog čega mnogi smatraju da se radi o ”najboljem od najboljih.”

Brzina zapisivanja podataka bila je 187 MB/s, dok je brzina očitavanja bila impresivnih 354 MB/s, što je samo po sebi vrlo jasan pokazatelj zbog čega je Patriotov indication procijenjen kao jedan od ”must have” ako želite imati bolje i od najboljeg. Cijena? Visoka, čak i za parametre jednog USB sticka.

Na internetu je jedan ovakav indication dostupan po cijeni između 50 i 110 eura, što je za naše hrvatske standarde puno. Ipak, ako vam cijena nije problem i ako bez obzira na sve želite imati najbolje od kvalitete iz svijeta USB Flash memorije, odaberite Patriot Supersonic Rage 2.

 

ADATA Superior Series S102 (16 GB)ADATA Superior Series S102 (16 GB)

 

  1. ADATA Superior Series S102 (16 GB)

OK, možda nemate dovoljno novca za kupovinu jednog od ova dva modela koje sam naveo ili možda jednostavno ne želite izdvajati 50 eura za jedan USB stick. To je u redu. No i ako biste htjeli kupiti neki od ”jeftinjaka” iz područja USB Flash memorije, to ne znači da taj ”jeftinjak” treba biti loš.

Baš naprotiv, ADATA-in Superior Series S102 od 16 GB pokazuje kako USB stick, iako jeftin, isto tako može biti optimalne kvalitete, pogotovo ako vam velike brzine zapisivanja i očitavanja podataka nisu osobito važne.

Kada govorimo od tim brzinama, onda treba reći kako Superior Series S102 ima brzinu od oko 100 MB/s brzinu očitavanja i 36 MB/s brzinu zapisivanja podataka, što je sasvim u redu, pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o jeftinom USB modelu koji je na tržištu dostupan po cijenama između 8 i 20 eura.

Ne prevelik, dobre čvrstoće i zaobljenih dimenzija, ADATA Superior Series S102 je indication koji će zadovoljiti sve one koji žele kvalitetu, ali po nižim cijenama.

 

SanDisk Ultra Fit CZ 43 (32 GB)SanDisk Ultra Fit CZ 43 (32 GB)

 

  1. SanDisk Ultra Fit CZ43 (32 GB)

Ako vam je kod USB sticka jedna od najvažnijih stvari dimenzija, odnosno to da je USB hang malen, a uz to biste htjeli imati i kvalitetan hang koji će trajati dugo vremena, u tom slučaju bi SanDiskov Ultra Fit CZ43 mogao biti indication kojeg tražite.

Ovaj USB hang je idealan za sve one kojima je maksimalna prenosivost prednost i ono što prvo traže. Zahvaljujući svojim ”micro” dimenzijama ovaj microUSB hang će moći ostati utaknut u vašem računalu (bilo prijenosnom ili stolnom) cijelo vrijeme dok radite na računalu i nećete niti primijetiti da ga imate.

Činjenica da se radi o sticku koji je na tržištu dostupan po cijeni između 9 i 15 eura kao i podatak o brzinama očitavanja i zapisivanja podataka od 129, odnosno 31 MB/s govori da se radi o sticku optimalne kvalitete i sićušnih dimenzija. Ako tražite microUSB hang koji je provjereno kvalitetan, zašto ne odabrati jedan ovakav?

Piše: A.M.

Article source: http://pcchip.hr/hardver/periferija/koji-su-najbolji-usb-stickovi-na-trzistu/