Koji sladoled jedu astronauti?

0
108

Jasno je da astronauti jedu i dok su u svemiru, a namirnice su raznovrsnije nego što se misli. Mnogi ne znaju da je neko smislio i sladoled za svemir, a NASA i ova ledena poslastica idu rame uz rame još od misije Apollo.

PCPress.rs Image

Sladoled za kosmos se pravi tako da ne može da se topi, budući da bi lepljive kapljice predstavljale problem. U procesu pravljenja se koristi liofilizacija, što između ostalog znači i uklanjanje vode pre dubokog zamrzavanja. Zbog toga je ovaj slatkiš lakši i može duže da traje.

Kao što smo već rekli, ideja o sladoledu u svemiru potiče iz vremena Apollo misija koje su izvedene 1968. godine. Ipak nikada nije zaživela – uprkos tome što se ne topi, ovaj sladoled nije zgodan za grickanje u uslovima bestežinskog stanja. Problem je i u ukusu – astronautima koji su ga probali se nije dopao.

Da nema NASA Goddard svemirskog muzeja, ova bi poslastica sigurno odavno bila zaboravljena, budući da se u prodavnici muzeja nudi sladoled za astronaute, iako ga ovi uopšte ne troše. To ne znači da ovaj desert nikada nije stigao do Internacionalne svemirske stanice – posada je 2006. mogla da proba malo sladoleda od vanile, koji je pravljen po običnom receptu.

Izvor: Mashable

The post Koji sladoled jedu astronauti? first appeared on PC Press.Original Article