Ko su najčešće žrtve ransomware napada?

0
181

Istraživanje koje je sprovela kompanija kompanija NordLocker pokazuje koje industrije su najčešće na meti ransomware napadača. Oni su analizirali više od 1.200 kompanija koje su tokom 2020. i 2021. godine bile žrtve ovih napada.

ransomware

Na vrhu liste su građevinske kompanije, koje su u 93 slučaja bile žrtve napada. Za njima slede kompanije koje se bave proizvodnjom (u 86 slučajeva), finansijske institucije (69 slučajeva), zdravstvene ustanove (65 slučajeva) i obrazovne ustanove (63 slučaja). Među žrtvama se ne nalaze samo velike organizacije, kao što su globalni hotelski lanci, veliki konglomerati i svetski poznate kompanije za proizvodnju odeće, već i male porodične kompanije, kao što su restorani ili zubne ambulante.

Najviše napada je izvela hakerska grupa Conti (450), a za njom slede REvil (210 napada), DopplePaymer (200 napada) i PYSA (188 napada). Države koje su najviše pogođene ovim napadima su SAD (u 732 slučaja), Velika Britanija (74 slučaja), Kanada (62), Francuska (58) i Nemačka (39 slučaja).

U istraživanju se napominje i da su protiv ransomware grupa sprovedene velike akcije. Tako je prošlonedeljna akcija uspešno ugasila REvil-ove ransomware-as-a-service servere, ali se očekuje da će to biti kratkog daha i da će serveri uskoro ponovo biti online. Ransomware napadi više nisu privilegija umešnih hakerskih grupa, jer svi koji su spremni da plate mogu da iznajme ransomware servise, pa čak i da se pretplate na njih.

U svakom slučaju, borba protiv ransomware napada i dalje traje, ali se ne očekuje da će biti uspešna na duge staze.

Izvor: BetaNews

The post Ko su najčešće žrtve ransomware napada? first appeared on PC Press.Original Article