Klimatizacijski premaz za prozore ne troši energiju

0
94

S globalnim temperaturama diljem svijeta koje nastavljaju rasti, potražnja za klimatizacijskim rashladnim sustavima u zgradama sve više raste. Kao što dobro znamo, klimatizacija nije jeftina zbog sve većih cijena električne energije, no znanstvenici sa Sveučilišta Kyung Hee u Seulu vjeruju da možda imaju rješenje za ovaj problem, u obliku novog prozirnog premaza za prozore.

Kroz normalne staklene prozore sunčevo UV i infracrveno svjetlo može proći, uzrokujući zagrijavanje prostorije. Kako bi to spriječili, znanstvenici su krenuli u razvoj premaza za prozore koji bi mogao blokirati ultraljubičasto i infracrveno svjetlo.

Tako je nastao "prozirni radijacijski hladnjak" tima koji se sastoji od izmjeničnih tankih slojeva silicij-dioksida, silicij-nitrida, aluminijevog oksida ili titan-dioksida na staklenoj bazi, prekrivenih filmom polidimetilsiloksana. Koristeći strojno učenje, istraživači su na računalu uspjeli optimizirati vrstu, redoslijed i kombinaciju slojeva.

Istraživači predviđaju da bi, u vrućim i suhim gradovima, njihov premaz za prozore mogao smanjiti potrošnju energije za hlađenje za nevjerojatnih 31 posto, u usporedbi s konvencionalnim prozorima.

Znanstvenici naglašavaju da njihov premaz za prozore nije ograničen samo na zgrade, već bi se mogao primijeniti i na prozore automobila i kamiona kako bi temperatura u njima ostala uvijek ugodna, a obzirtom da je premaz u potpunosti proziran, ništa ne bi ometalo pogled vozača.

Istraživanje objavljeno u časopisu ACS Publications možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article