Kineski maglev vlak ide 600 km na sat

0
225

Kina je proizvela novi ultrabrzi maglev "bullet train" vlak koji može postići brzine do 600 km/h, odnosno gotovo pola brzine zvuka. Novi vlak je javnosti predstavila državna tvrtka CRRC Corporation u Qingdau i rekla da će on biti najbrže kopneno transportno sredstvo na svijetu, a voziti će na relaciji između Pekinga i Šangaja.

Za prelazak te relacije duge 1.200 km trebat će mu 3,5 sati, što uključuje i vrijeme čekanja na postajama, po čemu se prilično približio putovanju putničkim zrakoplovom koje traje 2 sata i 8 minuta.

Novi maglev vlakovi koje CRRC planira izvoziti širom svijeta mogu se konfigurirat s 2 do 10 vagona, a svaki može prevoziti 100 putnika.

Mada Kina tvrdi da će njezin vlak biti najbrži na svijetu, japanska tvrtka Central Japan Railway Company već je testirala svoj maglev i postigla svjetski rekord od 604 km/h pa bi se kineski "rekord" od 600 km/h možda mogao odnositi na operativnu brzinu, ukoliko će CRRC-ovi vlakovi doista prevoziti putnike tom brzinom.

Postizanje ovakvih brzina baca rukavicu izazova i hyperloop vlakovima koji tek trebaju početi postizati takve i veće brzine, dok istovremeno koštaju znatno više zbog cijena infrastrukture vakuumskih cijevi u kojima će se voziti.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)