Kineski Hisense predviđa nestašicu čipova naredne tri godine

0
183

Kineski proizvođač robe široke potrošnje, Hisense, poručuje da će globalna nestašica čipova potrajati i do tri godine.

PCPress.rs Image

Od potrošačke elektronike, do proizvodnje automobila, različite industrije suočavaju se sa nestašicom proluprovodnika. Ovo dalje vodi ka nestašici proizvoda kao što su konzole za igre, a proizvođači se bore da odgovore na veliku potražnju.

Predsednik Hisense-a, Jia Shaoqian, kaže da njegova kompanija oseća probleme ali da je, iako su troškovi proizvodnje porasli, za sada poslovanje uobičajeno.

Trgovinski rat Amerike i Kine kao jedan od glavnih razloga nestašice

SAD i Kina su u trgovinskom ratu još od mandata Donalda Trampa, a poluprovodnici su postali čvorište sukoba. Sa portala CNBC, navodi se da su SAD pokušale da iz svojih proizvoda izbace proizvode SMIC-a, najvećeg kineskog proizvođača čipova.

Navodi se da su kineske kompanije, poput Xiaomi-ja, Oppo-a, Vivo-a i Huawei-ja, probile led na evropskom tržištu, ali je njihova ekspanzija izazvala podozrenje vlada određenih država. SAD je optužila Huawei za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, što je kompanija u više navrata opovrgla.

Osim toga, jedan od razloga za nestašicu jeste i globalni zastoj, usled pandemije. Potražnja potrošačke elektronike je porasla, što je dovelo do toga da proizvođači počnu da gomilaju zalihe.

Jia je procenio da će, ukoliko se međunarodni trgovinski sporovi u naredne dve do tri godine ne razreše, biti veoma teško proceniti kada će kriza čipova prestati. Podsećamo da je kineski Hisense, koji je na tržište Evrope stupio kupovinom stranih brendova i licenci, vlasnik kompanije Gorenje.

Izvor: CNBC

The post Kineski Hisense predviđa nestašicu čipova naredne tri godine first appeared on PC Press.Original Article