Kineska policija odlučila je podići mjeru sigurnosti svojih građana na najveću moguću mjeru. Naime, već godinama policija razmatra i razvija projekt kojim će postaviti nadzorne kamere po čitavoj zemlji, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti tko je i gdje počinio kakvu nepodopštinu. No, nakon kamera odlučili su napraviti još jedan iskorak dajući policiji posebne naočale koje mogu u manje od sekunde prepoznati zločinca na ulici.

Projekt podizanja sigurnosti građana u Kini napreduje jako brzo. Do sada je instalirano više od 170 milijuna nadzornih kamera kojima su pokriveni najizloženiji dijelovi države. Plan je u naredne 3 godine instalirati još 400 milijuna nadzornih kamera kako bi još više javnih mjesta bilo pod konstantnim nadzorom.

Specifičnost kamera je da za manje od sekunde može prepoznati osobe koje se kreću ulicom. Sve to moguće je zahvaljujući velikoj bazi lica osoba, ali i umjetnoj inteligenciji koja sve skupa povezuje u jednu smislenu cjelinu. Možemo reći kako su građani Kine pod konstantnim nadzorom, no čini se kako ih to ne smeta previše jer time podižu razinu sigurnosti.

No, nadzorne kamere samo su dio velikog projekta. Zanimljiviji dio zasigurno su pametne naočale koje omogućuju prepoznavanje lica u samo 100 milisekundi. Takve pametne naočale podijeljene su policajcima na željezničkom kolodvoru u gradu Zhengzhou i time je zapravo pokrenuto testiranje ovog novog gadgeta za policiju. Naočale koriste razne tehnike i veliku bazu podataka te u djeliću sekunde prepoznaju više od 100 tisuća lica.

Za sada su se ovakve naočale pokazale vrlo pametnim potezom jer je zahvaljujući njima uhićeno 26 osoba zbog korištenja lažnih dokumenata, ali i 7 osoba s tražilice koje se traže zbog teških zločina. Iako sve skupa ulijeva povjerenje, pitanje je bi li se takva tehnologija mogla koristiti i u Europi.

Naime, ove pametne naočale ne idu nimalo u prilog zaštiti privatnosti jer vas u svakom trenutku analiziraju i smještaju negdje u prostor u datom vremenu. Vjerujemo kako bi uvođenje takvih naočala naišlo na velik otpor što građana što tijela Europske Unije.

Piše: M.Ž.

Article source: http://pcchip.hr/ostalo/zanimljivosti/kineska-policija-opremljena-kamerama-koje-prepoznaju-lica-gradana/