Kineska kompanija ulaže 11 milijardi dolara u energetsku bazu

0
46
kineska-kompanija-ulaze-11-milijardi-dolara-u-energetsku-bazu

ePlaneta


PCPress.rs Image

Državna kineska elektroenergetska kompanija troši 80 milijardi juana (11 milijardi dolara) na energetsku bazu koja će proizvoditi struju iz solarnih, vetro i termoelektrana na ugalj. China Three Gorges Renewables Group, podružnica najveće hidroenergetske kompanije u zemlji, planira izgradnju postrojenja kapaciteta 16 gigavata sa skladišnim kapacitetom od pet gigavata.

PCPress.rs Image

Ambiciozni planovi za obnovljive izvore energije

Ovo je deo cilja Kine da izgradi projekte obnovljive energije vredne 455 gigavata u pustinji do 2030. godine. Ova elektrana se gradi u Unutrašnjoj Mongoliji, koja će dobiti 135 gigavata od ukupno planiranog kapaciteta.

China Three Gorges Corporation nastoji da diversifikuje svoje izvore energije jer postaje manje izvodljivo graditi velike hidroelektrane. Prema navodima Three Gorges-a, proizvodnja energije iz vetra i solarne energije zavisiće od pristupačnosti mreže. Termoelektrana na ugalj trebalo bi da počne sa radom za tri godine.

Izazovi i kontroverze u vezi sa ugljem

Pomalo je razočaravajuće što će nova elektrana imati i element proizvodnje energije iz uglja, iako to nije potpuno iznenađujuće s obzirom na to kako Kina reaguje na obaveze prema obnovljivim izvorima energije tokom klimatskih samita sa drugim zemljama. Kako primećuje Bloomberg, Kina se bori da svu svoju čistu energiju integriše u elektroenergetsku mrežu. Često se oslanja na ugalj kada obnovljivi izvori poput solarne i vetro energije nisu dostupni.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.