Kineska centralna banka proglasila transakcije kriptovalutama ilegalnim

0
220

Kina je izgleda rešila da se obračuna sa kriptovalutama. Narodna Banka Kine (People’s Bank of China) objavila je da sve transakcije kriptovalutama smatra ilegalnim i zahteva njihovo formalno odbijanje. U izjavi je navedeno da su zabrinuti zbog nacionalne bezbednosti i bezbednosti imovine kineskih građana.

kriptovalute

Banka tvrdi da kriptovalute nisu fiat valute i da ne mogu da se koriste u prometu. Sve transakcije koje uključuju kriptovalute sada se smatraju kriminalnom finansijskom aktivnošću. Ona zahteva od finansijskih i Internet kompanija da svojim platformama prestanu da prihvataju transakcije u kriptovalutama. Takođe, biće zabranjeni i strani servisi koji nude te usluge kineskim rezidentima.

Ova odluka je doneta, kako se kaže u izveštaju, zbog povećanog obima „pranja novca“, ilegalnih transakcija, prevara, piramidalnih šema, kao i ostalih kriminalnih aktivnosti koje imaju veze sa kriptovalutama. Svi koji u budućnosti budu kršili ovu zabranu biće predmet istrage.

Pored Banke, u „gašenju“ kripto valuta uključene su i neke druge državne agencije. Nacionalna komisija za razvoj i reforme (National Development and Reform Commision), razrađuje načine na koje bi moglo da se zaustavi rudarenje kriptovaluta, dok je lokalna administracija provincije Sichuan, to već uradila još u junu ove godine – zbog čega su neki od ozbiljnih kripto rudara već napustili državu.

Izvor: Engadget

The post Kineska centralna banka proglasila transakcije kriptovalutama ilegalnim first appeared on PC Press.Original Article