Kiborzi žohari na daljinski imaju solarni pogon

0
43

Stvaranje kiborga od životinja već samo po sebi djeluje poput scenarija u SF filmovima B produkcije, no kada netko odluči napraviti kiborga od žohara koji baš nikako ne predstavlja našu omiljenu "domaću životinju", stvari su još luđe.

Znanstvenici južnokorejskog Sveučilišta RIKEN očito ne doživljavaju žohare kao nekakve odvratne kukce, već vjeruju da bi ih pretvaranjem u kiborge mogli iskoristiti za razne korisne stvari.

Žohari koriste niz moćnih osjetilnih organa, dovoljno su mali da dosegnu mjesta koja mi ne možemo, mogu preživjeti u štetnim okruženjima i mogu se s lakoćom penjati na bilo koje površine. Sve to su korisni atributi za kiborge, koje znanstvenici stvaraju pričvršćivanjem elektroničkih uređaja na žive insekte.

Tijekom godina mnoge vrste insekata dobile su kiborški tretman. Kiborg skakavci mogli bi upotrijebiti svoje osjetljive noseve da nanjuše eksploziv, kiborg vretenca mogu se koristiti kao brze male bespilotne letjelice, a kiborg žohari mogli bi juriti kroz područja katastrofe u potrazi za preživjelima.

Prethodne verzije koristile su male baterije za napajanje elektronike, ali to dodaje vremensko ograničenje njihovoj funkciji prije nego što se moraju napuniti ili zamijeniti. Tako su za novu studiju istraživači s RIKEN-a integrirali solarne ćelije u kiborg žohare.

Tim je montirao elektroniku na leđa madagaskarskih žohara koji narastu do 6 cm. Taj elektronički paket uključuje litij-polimersku bateriju, bežični prijamnik i modul koji kontrolira noge kukca, smješten u 3D isprintan "ruksak" smješten na njegov prsni koš.

Istraživači su potom sve to povezali s modulom organske solarne ćelije postavljenim na žoharov trbuh. Ovaj ultratanki film debljine je samo 0,004 mm, kako bi bio dovoljno lagan za kukce. Ljepljivi i neljepljivi dijelovi korišteni su u različitim dijelovima filma kako ne bi ometali kretanje žohara.

Ove solarne ćelije imale su izlaznu snagu od 17,2 mW, što je dovoljno za rad elektronike dva sata nakon 30 minuta punjenja na suncu. Tim kaže da je ovaj učinak 50 puta veći od ostalih uređaja za skupljanje energije koji se koriste na drugim živim kukcima.

Ta poboljšanja bi mogla učiniti kiborg-žohare još boljim u jurnjavi kroz srušene zgrade u potrazi za preživjelima ili daljinskom praćenju okoliša malim senzorima, a tim kaže da bi se novi dizajn mogao prilagoditi i drugim vrstama insekata kiborga.

Ako organski ne podnosite žohare zaboravite ovo, a ako želite saznati više detalja, istraživanje objavljeno u časopisu Flexible Electronics možete pronaći na ovoj poveznici.

Nekako nam se čini da je ovo samo još jedan korak prema krajnjem cilju, pretvaranju ljudi u kiborge kojima će se upravljati daljinskim upravljačem. Moguće je da ćemo i to doživjeti.

Original Article