Keramički neboder s puno zelenila u centru Tokija

0
38

Norveška tvrtka Snøhetta predstavila je planove za novi neboder u japanskoj prijestolnici Tokiju. Nazvan Shibuya Upper West Project, toranj mješovite namjene dizajniran je kako bi ponudio mirno utočište u srcu užurbane metropole i bit će definiran fasadom od keramike i stakla koja je razbijena zelenim terasama.

Neboder će doseći najveću visinu od 164,8 m, a nalaziti će se pokraj poznatog tokijskog Shibuya Crossinga, najprometnijeg dijela grada. Njegova keramička fasada naginje tradicionalnim japanskim tehnikama gradnje i dok materijal nudi neobičan izgled, istovremeno je važno što se može proizvoditi lokalno u nekoliko dijelova Azije.

Unutrašnjost projekta Shibuya Upper West sadržavat će maloprodajna područja, luksuzni hotel, stanove za iznajmljivanje te umjetničke i kulturne sadržaje. Na njegovim zelenim terasama također će biti nekoliko zabavnih područja, plus vrt na krovu.

"Projekt se nalazi na raskrižju mirnog luksuznog stambenog područja Shoto, kulturnih četvrti Kamiyamacho i Tomigaya te živahne četvrti Shibuya. Smješten na rubu raskrižja Shibuya gdje se 'energija susreće s mirom', projekt teži postati tokijsko najnovije utočište mira i opuštanja u gradskoj vrevi. Ključne značajke uključuju The Hive, živahan atrij i The Sanctuary, prostor za opuštanje posjetitelja s bujnim krovnim terasama", navodi Snøhetta u svojem priopćenju.

Snøhetta također kaže da će zgrada zadovoljiti najviše moguće standarde održivosti, no zasad još nije poznato koje će mu sve tehnologije to omogućiti.

Projekt Shibuya Upper West trebao bi biti dovršen 2027. godine, a bit će izgrađen u suradnji s tvrtkama Nikken Sekkei i Tokyu Architects & Engineers.

Original Article