Kako veštačka inteligencija može poboljšati vojne misije

0
116
kako-vestacka-inteligencija-moze-poboljsati-vojne-misije

Sekretar Vazduhoplovstva SAD, Frank Kendal, izjavio je da američka vojska hitno treba da usvoji tehnologiju veštačke inteligencije kako bi pomogla u praćenju ciljeva, analizi podataka i upravljanju složenim misijama. Govoreći na panelu godišnjeg foruma Nacionalne odbrane Reagan u Simi Valiju, Kalifornija, Kendal je pohvalio veštačku inteligenciju kao suštinsku tehnologiju potrebnu za jačanje nacionalnih odbrambenih kapaciteta SAD-a.

Iako je veštačka inteligencija postala neizostavan deo poslovanja u mnogim industrijama, njenom upotrebom u vojnim sistemima povezane su zabrinutosti zbog neželjenih posledica i eskalacije trke u naoružanju veštačkom inteligencijom.

Kendal je argumentovao da kada se veštačka inteligencija poveže sa primenama kao što su autonomni sistemi oružja, često izaziva negativne konotacije. Međutim, kao i druge kompanije koje koriste veštačku inteligenciju za analizu podataka, Ministarstvo odbrane želi da je koristi kako bi unapredilo ljudsku inteligenciju, pomoglo razumevanju bojnog polja i osnažilo ljudsku procenu putem automatizacije zadataka poput analize senzorskih podataka.

„Ove tehnologije se ne mogu zaustaviti“, rekao je Kendal. „One se ugrađuju u sve naše proizvode, koriste se tamo gde pružaju konkurentsku prednost i vlada ne sme da se meša u to.“

Kako bi pomogao vojnim operaterima, Vazduhoplovstvo i Svemirske snage takođe imaju potrebu za alatima veštačke inteligencije za analizu podataka, prepoznavanje ciljeva, upravljanje senzorima i obavljanje mnogih drugih zadataka koji trenutno opterećuju ljude.

Veštačku inteligenciju ne treba posmatrati kao monolitnu tehnologiju, naglasio je Kendal. „Iskreno, bilo ko ko trenutno radi na softveru za bilo šta naziva ga veštačkom inteligencijom jer je to trenutno popularno“, dodao je Kendal.

Kako se pojavljuju nove primene, „moramo pronaći načine da ocenimo tu tehnologiju, imamo poverenja u nju, imamo sposobnost da joj verujemo i što pre je integrišemo u operativne sposobnosti“, rekao je Kendal.

Kendal je naglasio da će sistemima veštačke inteligencije biti upravljano u skladu sa međunarodnim pravom, uz ljudski faktor u odlučivanju o upotrebi smrtonosnih sredstava.

Kendal je takođe istakao da bi tehnologije veštačke inteligencije bile od ključne važnosti za pomoć vojnim planerima u razumevanju bojnog polja, na primer, korišćenjem podataka o posmatranju Zemlje putem satelita.

„Iako možemo pratiti šta druga strana radi u vreme mira i veoma dobro razumemo pretnju, ono što nam je potrebno je sistem za upravljanje borbom u svemiru koji prati sva ta objekta, prati šta druga strana radi i pomaže našim operaterima da sa velikim stepenom automatizacije odluče kako da odgovore kada napad bude izvršen“, rekao je Kendal.

„Ako želimo da iskoristimo veštačku inteligenciju i automatizaciju koju ona pruža, moramo uložiti resurse u stvarne proizvode“, rekao je Kendal. „To je put kojim idemo.“

Česta pitanja (FAQ)

1. Šta je veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija je grana računarske nauke koja se bavi razvojem inteligentnih sistema koji mogu izvršavati zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.

2. Šta su autonomni sistemi oružja?

Autonomni sistemi oružja su sistem oružja koji može obavljati zadatke i donositi odluke bez direktnog čovekovog uplitanja. Njihova funkcionalnost se zasniva na veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama.

3. Kako će se veštačka inteligencija koristiti u vojne svrhe?

Veštačka inteligencija će se koristiti za praćenje ciljeva, analizu podataka, upravljanje senzorima i druge složene zadatke koje sada obavljaju ljudi. Cilj je da se unapredi ljudska inteligencija i olakša odlučivanje u vojnim misijama.

4. Da li će upotreba veštačke inteligencije biti regulisana zakonom?

Da, upotreba veštačke inteligencije u vojne svrhe biće regulisana međunarodnim pravom. Odluke o smrtonosnom dejstvu biće donete uz ljudski faktor i biće u skladu sa principima prava oružanih sukoba.

Izvor: [link](www.example.com)

Read More