Kako u Wordu dodati brojeve stranica?

0
179

Kako sam već nekoliko puta kod prijatelja naletio na problem dodavanja brojeva stranica u Wordu (numeriranje, seminari, diplomski, maturalni), evo upute kako dodati brojeve stranica u MS Wordu i to za slučaj kad jedan dio dokumenta ne treba imati brojeve stranica a drugi treba; ili kad jedan dio dokumenta treba imati različit oblik brojeva (recimo rimske brojke za brojeve stranica) te opcije trebaju li brojevi stranica ubrojati i stranice bez brojeva ili ne trebaju.

Evo video upute, a ispod možete i pročitati (pretplatite se na moj Youtube kanal – besplatno je: https://goo.gl/iMnXte, pratite me i na Facebook-u: https://www.facebook.com/bswireless.brodski.stupnik/):


Ključna naredba za dodavanje brojeva stranica u MS Wordu je Prijelom odjeljka. Prijelomom odjeljka (sekcije) kao da razdjelite svoj Word dokument u više dokumenata tako da možete svakom odjeljku postavljati njegove brojeve stranica.

Primjer u kojem dokument dijelimo na dva dijela:

  1. kursorom stanete na kraj zadnje stranice koja ne treba imati broj stranice, gore u alatima odete na Raspored -> Prijelomi te pod Prijelomi sekcija odaberete Sljedeća stranica:
  2. sad dvokliknete na podnožje (ili zaglavlje) na stranici na kojoj želite dodati brojeve stranica (znači na prvoj stranici drugog djela dokumenta), te na izborniku Dizajn koji se otvori gore isključite opciju Povezivanje s prethodnim:
  3. nakon toga na istom izborniku odaberete Broj stranice te mjesto i izgled broja stranice:

Sad stranice u prvoj sekciji (odjeljku) nemaju brojeve stranica, dok u drugom odjeljku imaju. S tim da se stranice iz prvog odjeljka broje tj. prva stranica drugog odjeljka nema broj 1.

  • ako želite da drugi odjeljak kreće od broja 1 onda na istom izborniku odete na Broj stranice -> Oblikuj brojeve stranica te odaberete opciju Počni od… umjesto Nastavi iz prethodne sekcije:
  • ako sad želite u prvi odjeljak isto dodati brojeve stranica, ali npr. rimskim brojevima, onda odete na podnožje stranice u prvom odjeljku te na isti način iz izbornika Broj stranice dodate brojeve stranica, nakon toga odaberete opciju Oblikuj brojeve stranica pod izbornikom Broj stranice te odaberete rimske brojke:

To je to, ako vam nešto nije jasno ili imate još nekakav slučaj kojeg nisam pokrio, pitajte dolje u komentarima pa ćemo riješiti.

Upišite se za email obavijesti o novim člancima na blogu:

LoadingOriginal Article