Kako popraviti eksterni disk koji se ne pojavljuje u Windows-u

0
43
kako-popraviti-eksterni-disk-koji-se-ne-pojavljuje-u-windows-u

Ponekad je pravo olakšanje imati eksterni hard disk pri ruci za bekap važnih fajlova sa vašeg Windows 11 računara.

PCPress.rs Image

Imate eksterni disk koji se više ne prikazuje kada ga priključite? Evo kako da ga popravite

Takođe, eksterni disk može biti koristan za proširenje kapaciteta skladišta, bilo da je to veći eksterni HDD ili praktičniji USB-C fleš disk. Kada skladišni diskovi rade, oni su esencijalni deo za održavanje računara. Ali, kao i sva elektronika, eksterni hard diskovi imaju svoje probleme. Njihova prenosiva priroda znači da često padaju više nego obični hard diskovi, što može biti loša vest za elektroniku unutra. Ovo može biti manje zabrinjavajuće sada kada su eksterni SSD-ovi pristupačniji, ali bilo koji eksterni disk može imati probleme koji mogu uzrokovati da se ne pojavi u Windows-u. Evo kako da ponovo osposobite taj disk.

Proverite fizičke veze

Prvo što treba proveriti kada Windows ne prepoznaje eksterni disk je izvor napajanja. Veći eksterni diskovi često imaju dodatni kabl za napajanje, a neki takođe imaju fizički prekidač za napajanje. Ako imate ovaj tip diska, problem može biti u kablu za napajanje, pa pokušajte da koristite drugu utičnicu, obraćajući pažnju na bilo koje indikatorske lampice na kućištu eksternog diska ili zvuk rada diska. Takođe, probajte drugi kabl za napajanje ako je moguće, da biste isključili probleme sa kablom. Neki diskovi dolaze sa USB kablom sa dva priključka, pa se uverite da koristite onaj koji je došao sa diskom kako bi dobio potrebnu snagu. Neki diskovi koji se napajaju preko USB-a takođe imaju indikatorske lampice, što je jedna od karakteristika koju treba da tražite kada kupujete novi USB disk. To je zato što trepćuća indikatorska lampica govori da disk dobija struju i da radi na nekom nivou, pa je problem verovatno negde drugde. Ako ne dobijate nikakav znak prisustva diska na vašem Windows računaru, a imate drugi računar, pokušajte da priključita eksterni disk na njega. Uvek postoji mogućnost da je USB port na vašem računaru razlog zbog kojeg se disk ne prikazuje u File Manager-u. Ako nemate drugi računar, pokušajte drugi USB port na vašem računaru, ili jedan sa prednje I/O ploče ako je bio priključen na zadnji, ili obrnuto. I, naravno, proverite veze između diska i računara kako biste bili sigurni da su čvrsto povezane. Takođe, proverite Disk Management kao sledeći korak ako ga koristite na drugom računaru, jer se možda ne prikazuje jer nema volumen koji Windows može pročitati.

Proverite Disk Management

Kada priključite eksterni disk na Windows računar, trebalo bi da ga detektuje i doda link ka disku u File Explorer-u. Ako to ne radi, prvo što treba proveriti je Disk Management da vidite da li Windows uopšte vidi disk.

  • Desni klik na Start ikonu i izaberite Disk Management iz liste.
  • Prođite kroz diskove da vidite da li se vaš eksterni disk prikazuje. Na primer, to je disk sa slovom G:.
  • Ako se vaš eksterni hard disk prikazuje na ovoj listi, to su dobre vesti, jer čak i ako nema particiju dodeljenu njemu, samo je potrebno nekoliko koraka da ga ponovo osposobite.

Imajte na umu da će obe opcije ispod učiniti podatke na vašem eksternom hard disku uncoverable.

Ako vidite unallocated prostor:

  • Desni klik na disk i izaberite New Simple Volume.
  • Pojaviće se New Simple Volume Wizard. Kliknite na Next za nastavak.
  • Navedite veličinu volumena u MB. Za eksterne diskove, ovo će često biti ukupni kapacitet diska, ali možete kreirati više volumena ako je vaš disk dovoljno veliki. Kliknite na Next kada završite.
  • Dodelite slovo disku, a zatim kliknite na Next.
  • Završite kreiranje volumena biranjem postavki koje najviše odgovaraju vašem eksternom disku. Možete koristiti NTFS ako koristite samo Windows računare, ili exFAT za upotrebu na različitim platformama. Ostavite Allocation unit size kao Default, i stavite svoj Volume label ako želite, a zatim kliknite na Next.

Ako vaš disk prikazuje volumen, ali se ne pojavljuje u File Explorer-u:

  • Desni klik na disk i izaberite Format.
  • Izaberite postavke koje želite za formatiranje celog diska i kliknite na OK.

Kada Windows završi dodavanje volumena ili formatiranje eksternog diska, pojaviće se File Explorer prozor koji prikazuje novi volumen. Sve dok vaš disk nije fizički oštećen, sada bi trebao biti u funkciji.

Koji fajl sistem treba da izaberem za moj eksterni disk?

Prilikom formatiranja eksternog diska, izbor fajl sistema može zavisiti od veličine diska. Manji fleš diskovi obično dolaze kao FAT32 iz fabrike, ali to može uzrokovati probleme jer ima maksimalnu veličinu fajla od 4GB. Ako formatirate vaš fleš disk pre upotrebe, vredi promeniti fajl sistem na noviji exFAT. Jedini put kada biste koristili stariji FAT32 je ako vam je potrebna kompatibilnost sa starijim uređajima, kao što je PlayStation 3. U suprotnom, koristite exFAT za većinu eksternih diskova jer ima najširu kompatibilnost sa uređajima i posebno je koristan ako prelazite između Windows i Mac računara redovno.

Ako koristite samo Windows računare sa vašim eksternim diskom, nema razloga da ne koristite NTFS kada formatirate disk, jer nema strogih ograničenja veličine fajla. Dok mnogi uređaji neće moći da ga čitaju, to nije važno ako koristite samo Windows, jer će dobro raditi sa PC upotrebom.

Uvek je dobro vreme za pravljenje još jedne kopije podataka sa vašeg diska

Dok verovatno možete vratiti vaše podatke koristeći mnoge od ovih popravki kada se eksterni disk ne prikazuje, neki od njih će ukloniti sve podatke sa diska. Pošto se eksterni diskovi često koriste za proširenje kapaciteta skladišta mobilnih uređaja, ili za prebacivanje fajlova sa računara, to može značiti gubitak dragocenih podataka. Vredi redovno praviti bekap tih podataka, bilo na vaš računar, NAS ili na pružaoca usluga za skladištenje u oblaku. Na taj način, ako se dogodi nešto ozbiljno sa vašim eksternim diskom, nećete izgubiti važne podatke.

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.