Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

0
52
kako-maksimizirati-performanse-vaseg-racunara-bez-nadogradnje-hardvera

Računar koji usporava može biti uzrok zabrinutosti jer to može biti povezano sa softverskim nadimanjem ili hardverskim ograničenjima, pri čemu bi potrebna nadogradnja delova i koštala prilično novca.

PCPress.rs Image

Isprobajte ove predloge pre nego što potrošite novac na nove delove za računar

Ako ste ikada sedeli ispred svog računara i morali da čekate da se zadatak završi, bilo da je u pitanju otvaranje aplikacije ili učitavanje liste fajlova, znate frustraciju koju osećate trošeći dragocene minute vremena. Srećom, postoje neki načini kojima možemo rešiti ovaj problem pre nego što moramo izdvojiti teško zarađeni novac.

Provera OS ažuriranja

Ovo je najosnovnija metoda za osiguranje da vaš računar radi na najbolji način. Operativni sistem igra ključnu ulogu u upravljanju svim internim komponentama i ako je zastareo, možete doživeti usporavanje sistema, posebno ako je to povezano sa nekim problemom koji je rešen u novijoj verziji. Operativni sistemi čak mogu biti podešeni da automatski provere i instaliraju ažuriranja, bez potrebe za ljudskom intervencijom. Predlažemo da omogućite ovo gde god je to moguće kako biste rasteretili sebe i održali vaš računar u vrhunskom stanju.

Onemogućite procese pri pokretanju

Što više aplikacija dodaje sebe na listu pokretanja OS-a, to će duže trajati vaše vreme pokretanja. Svaki put kada se vaš sistem učita i prijavite se na svoj nalog, OS će morati da učita svaku aplikaciju, što ne samo da usporava sve pri pokretanju, već znači i da će vam aplikacije raditi u pozadini koje možda nećete koristiti. Najbolje je onemogućiti svaku aplikaciju koja nije potrebna sistemu ili vama i otvoriti ih prema potrebi.

Promenite podešavanje napajanja OS-a

Operativni sistem može biti konfigurisan da radi sa određenim nivoima napajanja, u zavisnosti od izvora napajanja. Ovo je korisno za prenosne računare i druge prenosive uređaje gde možete poželeti očuvanje životnog veka baterije u trenucima kada sistem nije potreban da radi punim kapacitetom. To nije isto na desktop računaru koji je uvek priključen na izvor napajanja. Život baterije ovde nije briga pa možemo promeniti profil napajanja na performanse i uživati u najboljem mogućem računarskom iskustvu.

Uklonite instalirani bloatware

Pojam bloatware nije ograničen na softver instaliran od strane sistemskih integratora i proizvođača prenosnih računara. To se takođe može odnositi na aplikacije i druge instalirane “stvari” koje više ne koristite. Možda ste prešli sa AMD GPU na Nvidia karticu i još uvek niste deinstalirali sve AMD softvere ili možda više ne koristite Razer periferije a ipak imate njihov softverski paket instaliran. Sve to će zauzeti dragocene sistemske resurse, bilo da je reč o prostoru za skladištenje, RAM-u ili ciklusima procesora (ako se pokreću pri pokretanju).

Ažurirajte drajvere hardvera

Drajveri su ono što omogućava hardveru da radi komunicirajući sa drugim uređajima. Bilo da je u pitanju skladišni uređaj ili GPU, sve mora imati drajver da bi pravilno funkcionisalo sa OS-om. Kao operativni sistem, firmware se može ažurirati i proizvođač može izdati nove verzije. OS može upravljati ovim ažuriranjima sam ali takođe možete primeniti nove verzije ručno proveravajući web stranice proizvođača. Ponovna instalacija drajvera takođe može pomoći u rešavanju problema sa hardverom koji ne radi ispravno.

Pronašli ste usko grlo? Možda će vam biti potrebni novi delovi

Ako ste primetili usko grlo prilikom pokretanja softvera ili igara, kao što je CPU ili GPU koji dostiže 100% opterećenja, možda će vam biti potrebni novi delovi za računar. Ovo je trenutak kada sistemski tweak-ovi i ažuriranja više neće moći poboljšati performanse i moraćete da izvršite nadogradnju.

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.