Kako je Google ažurirao upozorenje o Chrome inkognito režimu

0
66
kako-je-google-azurirao-upozorenje-o-chrome-inkognito-rezimu

Summary

Google je nedavno ažurirao upozorenje o svom Chrome inkognito režimu, nakon nedavnih sudskih tužbi koje su rezultirale nagodbom vrednom pet milijardi dolara. Sada je kompanija postala izričitija u vezi sa prikupljanjem podataka kroz ovaj režim. Nova verzija upozorenja jasnije objašnjava […]

Kako je Google ažurirao upozorenje o Chrome inkognito režimu

Google je nedavno ažurirao upozorenje o svom Chrome inkognito režimu, nakon nedavnih sudskih tužbi koje su rezultirale nagodbom vrednom pet milijardi dolara. Sada je kompanija postala izričitija u vezi sa prikupljanjem podataka kroz ovaj režim.

Nova verzija upozorenja jasnije objašnjava da Chrome inkognito režim nije potpuno privatna opcija. Iako štiti privatnost vaših tajnih kupovina od drugih korisnika istog uređaja, ne štiti od prikupljanja podataka od strane trećih lica, uključujući samu kompaniju Google.

Google je pristao na nagodbu u vezi sa grupnom tužbom koja je bila podneta protiv njih. Kompanija je tvrdila da je njihovo prvobitno upozorenje bilo dovoljno, ali sudija se nije složio i istakao je nedoslednosti u tom upozorenju.

Promene u upozorenju uključuju jasnije i preciznije izjave o prikupljanju podataka od strane Googlea. Takođe, naglašeno je da prelazak u Chrome inkognito režim ne menja način prikupljanja podataka od strane posetjenih sajtova i Googleove usluge.

Ova nova verzija upozorenja trenutno je dostupna u razvojnoj verziji Chrome pregledača, ali se veruje da će uskoro biti dostupna za sve operativne sisteme.

Iako je Chrome jedan popularan pregledač, postoje i drugi pregledači koji se fokusiraju na privatnost korisnika i zaštitu podataka. Korisnici koji žele veću kontrolu nad svojim podacima mogu istražiti alternative koje nude veću privatnost.

  • Kako funkcioniše Chrome inkognito režim?
  • Chrome inkognito režim omogućava korisnicima da surfuju internetom bez arhiviranja istorije pretraživanja i privremenih fajlova. To znači da se podaci o posećenim sajtovima, preuzimanjima i drugim aktivnostima u ovom režimu neće sačuvati na uređaju.

  • Da li Chrome inkognito režim čini surfovanje potpuno anonimnim?
  • Ne, iako Chrome inkognito režim štiti podatke od ostalih korisnika istog uređaja, ne štiti od prikupljanja podataka od strane trećih lica, uključujući samu kompaniju Google.

  • Koje alternative postoje za Chrome pregledač?
  • Postoji mnoštvo drugih pregledača koji se fokusiraju na korisničku privatnost i zaštitu podataka, kao što su Mozilla Firefox, Brave i DuckDuckGo.

  • Koje su prednosti korišćenja privatnih pregledača?
  • Privatni pregledači pružaju veću kontrolu nad podacima korisnika i smanjuju količinu prikupljenih informacija koje se deljenju sa trećim licima. Ovi pregledači često nude dodatne funkcije zaštite privatnosti, kao što su blokiranje praćenja i automatsko brisanje podataka o pregledanju.

    Read More