Kako izgleda idealan IT diplomant?

0
67

Velika potražnja za IT i tehnološkim stručnjacima jedan je od razloga pokretanja ovog uspješnog projekta u kojem budućim studentima predstavljamo ono najbolje u tech obrazovanju što je dostupno u Hrvatskoj. Brojke potkrepljuju tu kontinuiranu jagmu za IT kadrom, pa smo još prije pet godina pisali o stotinama tisuća potrebitih IT-jevaca diljem Europe. Taj trend se nastavlja pa su u trećem kvartalu 2021. godine u EU oglasi za posao u IT sektoru činili 19% svih oglasa. Kao da se ništa nije promijenilo ni na domaćem tržištu gdje je potražnja isto tako velika.

Ipak, dogodile su se neke suštinske promjene. Pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije i ona je sada sveobuhvatna te pretvara mnogobrojne „obične“ tvrtke u tehnološke, pri čemu su najočitiji primjer banke. Drugi snažan trend predstavlja velik rast hrvatskog IT i tehnološkog sektora koji sada rađa velike globalne tvrtke jednoroge. Takav uspjeh doveo je do situacije u kojoj svi diplomanti hrvatskih IT fakulteta i učilišta više nisu dovoljni da bi pokrili apetite. Od pridruživanja Europskoj uniji jasno je bilo da će se dogoditi i trend odljeva radne snage, pa je dio visokokvalificiranih IT-jevaca otišao za boljim ponudama u inozemstvo.

Kriza je prilika

Tvrtke se suočavaju s velikim izazovom kako ostati konkurentni i nabaviti nove kvalitetne kadrove. Za buduće studente to se nameće kao izvrsna prilika. Naravno, ništa nije garantirano te do cilja treba i stići, a put do lukrativne IT karijere ide kroz obrazovanje. U Hrvatskoj imamo vrlo cijenjene visokoškolske ustanove koje nude moderne IT i tech programe koji se usklađuju s potrebama tržišta rada. Svaki od fakulteta i učilišta ima neki svoj jedinstveni model i adut zbog kojeg bi baš njega studenti trebali odabrati za početak IT karijere.

Neki su fokusirani na jaku osnovu u temeljnim znanjima i na znanstvena istraživanja, dok drugi stavljaju velik fokus na stručne prakse i suradnju s jakim domaćim tvrtkama. Postoje i novi atraktivni studijski programi koji pokrivaju novonastale tehnologije i zanimanja. Teško je uprijeti prstom i reći što je najbolje, a na to je uostalom i nemoguće ukazati a da se pritom odnosi na sve. Kako smo svi različiti, tako i budući studenti mogu prema svojim preferencijama i željama odabrati najbolji studij koji nudi kompetencije i način studiranja po mjeri. Na narednim stranicama napravili smo pregled najatraktivnijih IT i tehnoloških fakulteta i učilišta, njihovih studijskih programa i komparativnih prednosti iz kojih svaki budući student može naći onaj X-faktor koji će prevagnuti u odabiru.

Da bismo vam olakšali odabir, obratili smo se IT tvrtkama i iz njihove perspektive sagledali potrebe tržišta rada, znanja i kompetencija. Isto tako istražili smo koji su to aktualni trendovi u IT-u. Trendove i mišljenja vodećih IT tvrtki možete preklopiti s ponudom IT fakulteta i učilišta te sami donijeti zaključak koliko su atraktivni programi koje oni nude. Među trendovima već dulji niz godina jedno od centralnih mjesta zauzima umjetna inteligencija i strojno učenje.

Iako je ovo vrlo opširan pojam koji uključuje sve od pametnih kamera na smartphone uređajima do predikcijskih modela za pandemiju, postoje ipak trendovi koji su trenutačno aktualni. Pouzdanost i sigurnost inteligentnih autonomnih sustava, AI za digitalnu proizvodnju te daljnji fokus na strojno učenje neki su od najznačajnijih kretanja. Postanete li stručnjak u ovom području, mogući poslovi koji vam se nude uključuju sljedeće: inženjer strojnog učenja, podatkovni znanstvenik, inženjer dubokog učenja, znanstvenik za AI i strojno učenje i mnogi drugi koji koriste algoritme i primjene umjetne inteligencije u svojim projektima.

Bioinformatika, cyber sigurnost…

Bioinformatika je multidisciplinarno područje koje spaja računalstvo i biologiju, a iza njega se kriju poslovi sekvencioniranja genetičkog materijala i razvoj metoda i softvera koji omogućuje napredne znanstvene radove na području biologije. Bioniformatičare trebaju farmaceutska industrija, klasične industrijske grane, zaštita okoliša i vladine institucije.
Cyber sigurnost postoji od samih početaka IT-a, a posebice od pojave širokopojasnog interneta među najtraženijim je zanimanjima. Sa svijetom koji se oslanja na cloud računalstvo, koristi društvene mreže i brojne komunikacijske alate te gomilu različitih uređaja za pristup internetu, a ova potreba samo se povećava. S obzirom na nadirući trend digitalne transformacije, sve industrije trebaju znatna ulaganja u sigurnost, a među njima se ističu zdravstvene te financijske ustanove, kao i sve ostale tvrtke koje imaju digitalne usluge.

Robotika je također dugo sa nama, no razvojem 5G mreža i IoT-a te umjetne inteligencije i ova grana se pomiče u novim smjerovima autonomnosti i bolje iskoristivosti robota. Kvantno računalstvo je nadirući trend koji prijeti zamjenom modernih superračunala još učinkovitijim strojevima.

Zbog drugačijeg načina računanja i velikih kapaciteta, kvantno računalstvo ima potencijal rješavati kompleksne probleme koje superračunala ne mogu.
Edge computing još je jedna od grana koje doživljavaju strelovit rast, a temelji se na računalima koja rade u simbiozi s cloudom, no nalaze se na uređajima i imaju sposobnost računanja visokih performansi. Odličan primjer su autonomna vozila koja se zbog latencije ne mogu u potpunosti oslanjati na cloud, pa je potrebno učinkovito edge computing rješenje.

I dalje veliku ulogu u IT svijetu igraju big data, virtualna i proširena stvarnost, 5G i IoT. Gotovo je nemoguće predvidjeti na koji će se način IT sektor razvijati i koja će se sve zanimanja uskoro pojaviti. Zato je kod odabira fakulteta također izuzetno važno prepoznati razvoj vještina i znanja koja će omogućiti laku prilagodbu novim trendovima i usvajanje novih područja.

Aircash: Komunikacija i prihvaćanje feedbacka

Aircash je originalni hrvatski fintech projekt koji se odnedavno iz domaćih granica seli na strana tržišta poput Austrije. S obzirom na to da se radi o inovativnoj aplikaciji i proizvodu, za položaj na vrhu u kompetitivnom fintech sektoru potrebni su top stručnjaci. Zato smo porazgovarali s Ivanom Arambašić, voditeljicom ICT operacija u Aircashu, oko suradnje s akademskim institucijama i onome što od mladih diplomanata očekuju u ovoj istaknutoj tech tvrtki.

„Sjajnu suradnju imamo sa FER-om, s kojim radimo na različitim projektima, poput projekta Sustava za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovanom na strojnom učenju.Ponosni smo i na suradnje sa Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, kao i sa Zagrebačkom školom ekonomije i managementa, gdje smo česti sudionici na konferencijama, predavanjima, a također podržavamo i njihove studentske udruge.

Važno nam je i Veleučilište u Virovitici, na kojemu je i naša podružnica studentima na dnevnoj bazi na raspolaganju za savjet ili pomoć. Također smo polaznicima Veleučilišta omogućili odrađivanje studentske prakse u Aircashu, a sudjelujemo i u izvođenju nastave kao vanjski suradnici i gostujući predavači“, rekla nam je Arambašić.

Zanimalo nas je i kako među nadolazećim kandidatima u Aircashu prepoznaju najbolje potencijale.

„Potencijal među mladim kandidatima prepoznajemo prije svega iz želje i motivacije – želje za stjecanjem iskustva rada u industriji u kojoj vide svoju karijeru ili koje ih može usmjeriti. Vrlo brzo se može prepoznati njihov način razmišljanja, njihova želja i volja da nauče više od onoga što je obavezno gradivo za dobivanje diplome.

Mlade ljude koji su na praksi u Aircashu potičemo na kreativno razmišljanje, istraživanje novih tehnologija i sl. Vrlo brzo imaju priliku vidjeti rezultate svog rada razvijajući nove funkcionalnosti Aircash fintech platforme zajedno s našim razvojnim timom“, pojasnila nam je Arambašić što od mladih kandidata očekuju u Aircashu.

Studenti u Aircashu već kroz prakse proširuju znanja dobivena na fakultetu. U hrvatskom se fintechu uče rješavanju problema, imaju uvid u stvarne korisnike i zahtjeve te uče stvarati nove vrijednosti.„Vještine komunikacije, rada u timu, primanje i davanje feedbacka ono je što je ključno koliko i tehnička znanja dobivena formalnim obrazovanjem. Poslovna izloženost donosi im nezamjenjivo iskustvo“, zaključila je voditeljica ICT operacija Ivana Arambašić.

Sofascore: Uočavanje problema i predlaganje rješenja

Pratite li barem malo sport, velika je vjerojatnost da ste se susreli s proizvodima Sofascorea, tvrtke koja se bavi podacima u sportu te nudi rezultate uživo na webu i u mobilnoj aplikaciji. Digitalni proizvodi Sofascora dostupni su na više od 30 jezika, a da se postane dio tima od 150 zaposlenika potrebne su kvalitetne kompetencije, kako nam je otkrio i CTO kompanije Josip Stuhli.

„Od visokoobrazovanih osoba bez prethodnog radnog iskustva, prije svega, tražimo sposobnost kritičkog razmišljanja. U okviru studijskog obrazovanja studenti se upoznaju s velikom količinom činjenica i informacija koje je potrebno znati primijeniti na probleme u stvarnom životu. Da bi se problem uopće mogao uočiti, potrebno je neprestano propitkivati vlastita rješenja, ali i rješenja drugih oko sebe. Iduća stvar, a koja je povezana s prethodnim, jest sposobnost rješavanja kompleksnih problema.

U trenutku kada se problem uoči, važno je ponuditi ispravno i dugoročno održivo rješenje. Na studiju se studenti upoznaju s raznim metodologijama, algoritmima i drugim “kuharicama”, ali za problem koji se rješava postoji možda baš najprikladnije rješenje. Ova dva svojstva kod studenata su nam najvažnija: uočavanje problema i predlaganje prikladnih rješenja.

S obzirom na to da smo tvrtka koji svoj posao obavlja u računalnoj domeni, dobro poznavanje barem jednog programskog jezika jest nužno. Naime, da bi osoba do kraja pokazala rješenje prepoznatog problema, ona mora moći, u programskom jeziku u kojem se najbolje snalazi, demonstrirati rješenje na računalu.“Stuhli nadalje vidi svijet u kojemu živimo kao mjesto ovisno o tehnologiji s kojom mlađi naraštaji žive od rođenja. U tom kontekstu u visokom bi obrazovanju rado vidio više zastupljenu znanost o podacima, mrežama te računalnoj sigurnosti koji su deficitarni na svjetskom tržištu rada.

„Budući inženjeri trebali bi biti opremljeni znanjima koja podupiru infrastrukturu velike količine podataka, a opet biti sposobni razmišljati o rješenjima koja konzumiraju manju količinu električne energije ili memorije“, zaključio je CTO Sofascorea.Među brojnim oglasima za posao često se nalaze i oni za Sofascore, pa nas je zanimalo kako oni prepoznaju potencijal u kandidatima.„Prva stvar koju pokušavamo uočiti kod mlađih kandidata jest pozitivna energija, motivacija i optimizam.

Izuzetno nam je važno da firmu oplemenjujemo optimističnim i motiviranim mlađim inženjerima. Obično nekoliko puta razgovaramo s kandidatom, prije odluke o ponudi posla. U razgovorima nastojimo vidjeti kako kandidat razmišlja kada se pred njega stavi neki neočekivan problem ili kako bi postupio u slučaju nekog dobro poznatog problema. Upravo u tim situacijama prepoznajemo inženjerski način razmišljanja i pristup rješavanju problema“, pojasnio je Stuhli put do kvalitetnog novog kolege.
Tvrtka aktivno surađuje s akademskom zajednicom, a podatkovne analize potrebne za svakodnevni posao u Sofascoreu odlična su podloga za završne radove. Takve su suradnje ostvarene već na domaćim i stranim fakultetima. Tvrtka provodi i Sofascore akademiju već dugi niz godina gdje u trajanju od jednog semestra inženjeri zainteresiranim studentima prenose znanja i iskustva iz stvarnog svijeta.„Akademiju nastavljamo i dalje održavati jer dobivamo vrlo pozitivne komentare.

Trenutno održavamo backend, frontend, Android te iOS akademiju, a planiramo pokrenuti akademiju podatkovne znanosti te akademiju za upravljanje kakvoćom (QA). Kao šlag na tortu, surađujemo i s visokom akademskom zajednicom (doktorandi ili profesori) na multidisciplinarnim projektima poput ocjene igrača“, zaključio je na kraju Stuhli, CTO uspješne hrvatske sportsko-tehnološke tvrtke Sofascore.

Što nude najatraktivniji hrvatski tech studiji možete pogledati na ovim poveznicama:
ASPIRAEFZGFERFERITFOIRIT Croatia

Koja atraktivna zanimanja diplomantima nude tri prestižne hrvatske tvrtke pogledajte na ovim poveznicama:
KONČAR-DIGITALMANOR SOFTWARE HRVATSKAFINA

Original Article