Kako da bez rootovanja na telefone donesete osećaj stock Androida

Mnogi proizvođači su u poslednje vreme počeli da na svoje telefone donose čist, stock Android korisnički interfejs. Motorola, Essential, Nokia i OnePlus su među najvećim imenima koja ovo praktikuju. Međutim, ukoliko vaš telefon ima prenatrpani OEM skin, sajt Gadget Hacks donosi nekoliko ideja kako da ovo popravite.

Iako mnogi pribegavaju rootovanju i prilagođenim ROM-ovima, kako bi se otarasili OEM skinova, ali oni nisu uvek za svakoga. Evo nekoliko saveta kako da na svom telefonu ostvarite čistiji Android izgled, uz poboljšanje performansi.

1. Uklonite bloatware preko ADB komandi
Uz pomoć ADB komandi, moguće je delimično ukloniti bilo koju bloatware aplikaciju. Kada se ovo obavi, aplikacija se neće pojavljivati u app draweru, neće zauzimati skladišni prostor i neće se pokretati u pozadini. Međutim, ukoliko ikada obavite fabričko resetovanje uređaja, bloatware će se vratiti, pošto je deo originalnog softvera.

Kako biste uklonili bloatware sa svog telefona, potrebno je da pratite korak-po-korak uputstvo sa ovog linka. Članak se fokusira na T-Mobile LG V30, ali je primenjiv na bilo koji telefon. Jedina razlika je korak 2, za koji su potrebni drajveri sa ovog linka.

2. Zamenite podrazumevani Home Screen
Jedan od najprimetnijih aspekata uređaja, koji ne koriste stock Android, jeste home screen launcher. Ovo je uobičajena sekcija koju proizvođači menjaju, sa različitim uspehom. Menjanje početnog ekrana je lako, ali ostaje dilema čime ga zameniti.

Nova Launcher obezbeđuje launcher koji podseća na stock verziju, ali sa više opcija prilagođavanja. Uz Nova launcher dostupne su sve home screen funkcije sa Pixel 2 i 2 XL telefona. Još jedna opcija je Action Launcher, koji takođe obezbeđuje iskustvo blizu onog na stock Androidu ali sa nekoliko izmena tu i tamo. Na kraju, tu je Lawnchair Launcher sa kojim se dobijaju alatke za podrazumevani Pixel 2 launcher, uz nekoliko opcija prilagođavanja.

stockandroid2.jpg

3. Vratite podrazumevani Android Notification Shade
Jedna od najiritantnijih promena koje OEM-i kreiraju svojim izmenama, odnosi se na Notification Shade. Bilo da je u pitanju promena veličine teksta za obaveštenja, ili promena različitih boja pozadina za Quick Settings, OEM skinovi mogu da upropaste jedan od centralnih menija u Androidu.

Material Notification Shade će vratiti Quick Settings u stock verziju automatski. Bilo da korisnik želi Android Oreo ili Nougat izgled, može lako promeniti Notification Shade prema sopstvenom nahođenju i preferencijama. Međutim, za razliku od Stock Androida, Material Notification Shade uključuje i opciju prilagođavanja. Moguće je uključiti permanentnu tamnu temu za AMOLED uređaje, koristiti prilagođene walpapere za pozadinu, menjati bolju za toggle i drugo. Jedina mana je što Material Notification Shade trenutno ne podržava Android Oreo.

Naravno, pomenuti saveti ne pokrivaju sve apekte za donošenje stock Android iskustva, ali mogu pomoći da se korisnik oseća komotnije tokom rada na svom uređaju. Kakva su vaša iskustva i imate li neki koristan savet kako da se poboljša korišćenje stock Android iskustva na telefonima? Podelite ih sa nama u komentarima.

Izvor: Gadget-hacks

Article source: https://www.benchmark.rs/vesti/kako_da_bez_rootovanja_na_telefone_donesete_osecaj_stock_androida-74991