U Južnoj Koreji u toku je “rat” službenih vlasti i regulatora protiv kriptovaluta i kompanija koje se njima bave. Prvo je ranije ove nedelje obavljena racija u šest najvećih tamošnjih menjačnica kriptovaluta pod sumnjom na izbegavanje plaćanja poreza. Vlasti u ovom slučaju tretiraju bitcoin i druge valute poput kockanja i smatraju da se u tom poslu događa nešto ilegalno – poručili su vlasnici menjačnica koje su pod istragom.

Sada stiže još loših vesti iz ove zemlje, a ponovno se tiču kriptovaluta. Naime, vlasti Južne Koreje planiraju da donesu zakon kojim bi se zabranilo trgovanje kriptovalutama. Ministar pravosuđa Park Sang-ki juče je izjavio: “Postoji velika zabrinutost vezana uz virtuelne valute i Ministarstvo pravosuđa u osnovi priprema zakon koji bi zabranio trgovinu kriptovalutama putem menjačnica”.

Osnovni motiv za zabranu jeste činjenica da ulaganje u ovaj oblik imovine postaje sve više spekulacija i kockanje, nosi velik rizik i može građanima prouzročiti značajnu finansijsku štetu. Međutim, vlada ne planira da uvede zabranu odmah, već će sprovesti ozbiljnu raspravu sa agencijama i regulatorima nadležnima za ovo područje. Nakon toga, zakon će morati proći i u parlamentu.

Nakon objave ove vesti cena glavne svetske kriptovalute, bitcoina, pala je nakratko na nivo ispod 13.000 dolara, ali se – kako to obično i biva – ubrzo počela oporavljati.

Article source: http://www.itvesti.info/2018/01/juzna-koreja-zeli-da-zabrani-trgovinu.html