Jupiter Hell

0
239

Volimo igre koje biraju traku i dominiraju prostorom, usavršavajući osnovni koncept umesto pokušaja da nakaleme Frankenstein-ovo čudovište iz svakog trenutno modernog žanra ili teme. Jupiter Hell je odličan primer o čemu govorimo. To je odozgora na dole roguelike akciona igra zasnovana potezu, za koju znamo da zvuči kao da se graniči sa hibridnom teritorijom, ali je toliko jednostavna koliko igre mogu da budu.

Podržan na Kickstarteru, Jupiter Hell je sledeća iteracija dizajnerskog koncepta koji je započeo sa DRL (DoomRL), programerskim odavanjem počasti klasičnoj pucačini. Iako smo na Jupiterovim mesecima umesto na Crvenoj planeti, Doom je i dalјe veliki uticaj, od uskih i mračnih hodnika, do neprijatelјa, a posebno u širokom spektru oružja. Ako ste igrali DRL, prepoznaćete veliki broj mehanika, ali ako niste, Jupiter Hell je elegantno jednostavna igra koju možete da pokupite i igrate.

Jupiter Hell ima premisu, ako ne i punopravnu priču. Igrate kao jedna od tri klase vojnika (marinac, izviđač, tehničar), svaka sa različitim početnim snagama i nivoima umešnosti, istražujući lavirintne nivoe vojne/naučne instalacije. pokušavajući da ubiju neprijatelјske vojnike i stvorenja nalik vanzemalјcima. Tri klase takođe igraju relativno različito, i svaka ima određene osobine i nadogradnje jedinstvene za klasu. Marinci su svestrani, snažni vojnici sa sposobnošću da pretvore bes u lečenje. Izviđač je specijalizovan za prikrivanje a tehničar može da iskoristi tehnologiju svakog nivoa i uradi stvari poput preusmeravanja straže.

Jupiter HellZa razliku od nekih novijih igara koje pokušavaju ublaže iskustvo, Jupiter Hell je stara škola, puni roguelike, što znači da kada trčanje završi, gubite sve. Ništa ne ostaje iza da vam pomogne u sledećem pokušaju, ali srećom, možete da sačuvate status usred trčanja, ako stvari postanu previše intenzivne. Istražujete mnoge sve opasnije nivoe objekta, a svako trčanje je proceduralno generisano tako da će raspored prostorija, hodnika, neprijatelјa, oružja i plena biti slučajan. Naravno, kao i u mnogim takvim igrama, i to je Ahilova peta Jupiter Hell-a. Jedno seme će imati lepo raspoređen niz oružja i neprijatelјa, dok će drugo imati beskrajne prostore praznih soba i hodnika sa previše neprijatelјa na jednom mestu, ili možda lift do sledećeg nivoa samo nekoliko koraka od tačke mresta.

Jupiter HellIspod kretanja i borbe postoji mehanika zasnovana na potezu, ali Jupiter Hell vam omogućava da pristupite na oba vrlo metodično ili da igru tretirate gotovo kao akcioni RPG. Iako je svaki pokret ili radnja (pucanje, ponovno punjenje itd.) je potez, možete da se krećete kroz njih vrlo brzo pomoću D pad-a. Upozorenje, međutim, ovo je apsolutno najgori način igranja Jupiter Hell-a, jer se radi o igri koja se u velikoj mjeri gradi oko šahovskih poteza koji uklјučuju merenje vremena, zaklon i odgovarajuću upotrebu oružja na dalјinu. Neprijatelјi se vrlo često približavaju iz više pravaca, pa je iskorištavanje prednosti te potezne mehanike za stvarno proučavanje okoline kritično, i jedna je od stvari koja igru čini toliko zabavnom i vrlo zavisnom uprkos učestalosti smrti. Ne postoji veliki broj neprijatelјskih tipova, posebno u poređenju sa ogromnim brojem pištolјa, pušaka, mitralјeza i drugog oružja, potrošnog materijala i posebnih stanica za nadogradnju, ali oni koji su tamo prilično su svesni njihovog okruženja i njihove taktičke mogućnosti.

Iako tekst korisničkog interfejsa Jupiter Hell-a veoma podseća na izgled starih arkadnih pucačina od početaka igranja, to nije umetnička igra piksela. Umesto toga, grafika je jasna, oštra i dovolјno detalјna bez dodavanja komplikacija u prepune prostore. Dizajn osvetlјenja je izvanredan. Nema super komplikovanih efekata, ali ta tama prožeta Doom-om čini se tamom i ratnom maglom koja skriva nepoznatu opasnost, a upotreba senki i pokretnog svetla su dobro izvedeni. Muzika je heavi metal a la Doom, ali vrlo brzo postaje zvučna tapet koji ne čini mnogo da pobolјša ili omete igru. S druge strane, zvučni efekti oružja su snažni i odgovarajući.

Mogao bi se napraviti dugačak spisak stvari koje Jupiter Hella nije, ali tome bi nedostajali cilj i nagrada. Jupiter Hell je lako razumlјiv, ali izazovan i stvara zavisnost roguelike, sa poteznom radnjom koja se nikada ne glavi u sitnicama suočavanja, šestogaonih linija, rešetki ili previše složene mehanike. Umesto toga, on umanjuje pokriće, položaj, taktiku i pametno korišćenje alata pri ruci. Proceduralno generisani elementi su stvari pogotka i promašaja, sreće u žrebu, frustracije koja se završava trčanjem, i povremeno i prilično jalovih nivoa. Osim toga, Jupiter Hell je fokusiran i zabavan omaž eri pucačina u kojoj nikada niste znali šta se nalazi iza sledećeg mračnog ugla.

Jupiter Hell was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Jupiter Hell appeared first on ITNetwork.

Original Article